Debat

Foreningen Far: Fem forslag til et bedre familiesamfund

DEBAT: Regeringen har foreslået et samlet skilsmissesystem – men Danmark kan gøre det bedre end det. Det skriver Jesper Lohse fra Foreningen Far, der blandt andet nævner fædrebarsel som et af de områder, der skal fokus på, hvis systemet skal blive bedre.

Foto: Foreningen Far
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Lohse
Landsformand for Foreningen Far

Vi skal i Danmark skabe verdens bedste familiesamfund med moderne familielovgivning baseret på frit valg, lige muligheder og samme retssikkerhed for alle børn og forældre i alle familieformer.

Vi kan i dag ikke sige, hvem der er bedst som studerende, medarbejder, leder, statsminister eller forælder alene ved at kigge på køn eller familieform. Vi står med en forældet familielovgivning, som kører i hestevogn, og som svarer til, at en mand eller kvinde læser på universitetet og ikke får lov til at gå til eksamen.

Et samlet skilsmissesystem vil da bestemt være til glæde for børn og forældre i det offentlige familiesystem, når det først er gået galt for familien. Systemet er i dag kendetegnet ved forældet lovgivning, alt for mange offentlige enheder og skift af hænder, hvilket giver tab af viden, procestid og menneskelige fejl for børn.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Når kulturen samtidig ikke er lærende, så fejl hverken opdages, erkendes eller rettes, skal det jo gå galt for børn og forældre i det offentlige.

Fem forslag
Regeringen har samtidig opstillet 22 punkter, som må anses som teknikaliteter. Forældre modtager ikke bidrag i 7/7 ordninger, så hvorfor søge dem? Og hvilken værdi har en udvidelse fra 6 til 12 måneder for børn og forældre, der opdager sandheden om det biologiske forældreskab i en alder på 1½, 18 eller 30 år, som ønsker sandheden respekteret af samfundet?

Vi skal i Danmark skabe verdens bedste familiesamfund med moderne familielovgivning baseret på frit valg, lige muligheder og samme retssikkerhed for alle børn og forældre i alle familieformer.

Jesper Lohse, landsformand for Foreningen Far

Det, der politisk kan forandre Danmark positivt og skabe bæredygtig vækst i det moderne familieliv, er:

- Fædrebarsel som er den bedste samfundsinvestering, vi kan foretage. For kærlighed og ro om børnene, kvinders frigørelse, lavere skilsmissehastighed og mænds sundhed.

- Digital post om børn til begge forældre som er den sikre vej til borgertilfredshed i befolkningen og en kæmpe økonomisk besparelse i det offentlige for skoler, kommuner og hospitaler, uanset om det handler om fødsel, barsel, forældres hverdag i daginstitutioner og skoler, børns sundheds- og trivselsmålinger, hospitalsoplysninger, offentlige børnesager eller familieforskning. Forældre har i henhold til loven samme orienteringsret om deres børn, men loven overholdes ikke, fordi det offentlige mangler data.

- Afskaffelse af bopæl og samværsforældre som er den mest omfattende diskrimination, vi har i Danmark, af cirka 400.000 børn, deres forældre og bedsteforældre. Bopæl- og samværsforældre-begrebet, som blev indført i 2007, virker kun for nogen og satte i praksis fælles forældremyndighed ud af kraft. Hvem indførte det?

- Livsvarig repsekt for biologisk forældreskab og ligeværdig medmor og medfar: Alle børn og forældre har naturligvis en livsvarig ret til sandheden og respekt af det biologiske forældreskab. Vi lever i en tidsalder med DNA, sociale medier og skilsmisser, hvor sandheden kommer frem i livet, og sandheden er den eneste beskyttelse, vi kan give barnet i livet. Ønsker vi som samfund at respektere medmor, skal medfar naturligvis også respekteres.

- Barnets økonomi tildeles i dag kun den ene forælder, og det skaber kamp om bopælen med børn i midten, hvis far og mor ikke bor sammen. Antallet af børn, der bor hos far, er derfor stadig på niveau med 1980. Er det bedst for barnet at bo mest hos en forælder, mens den anden forælder har mest behov for barnets indtægter, kan det ikke lade sig gøre i lovgivningen. Alle borgere skal naturligvis have ret til velfærdsydelser for børn. Har du behov, skal du få, og har du ikke, skal du gå – ud og arbejde!

Måske vi i virkeligheden alle sammen skulle tænke over, hvordan det må føles som barn at miste fars eller mors kærlighed – eller ikke at få den anerkendelse eller oplevelse i livet.

Hvordan det føles som forælder at miste sit barn fra den ene dag til den anden, eller aldrig at få sandheden respekteret.

For det er virkeligheden i et kønsopdelt familiesystem fra fortiden, som diskriminerer rollemodellerne. Der er tale om symptombehandling, men langt fra årsagsbehandling, af politikerne.

Vi skal videre end det i Danmark og skabe verdens bedste familiesamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Lohse

Landsformand, Foreningen Far
MBA (AVT 2014), B.sc. in Business Administration and Computer Science (CBS, 1993)

0:000:00