Ny aftale: Par med børn skal vente tre måneder på at blive skilt

SKILSMISSE: En ny aftale om et nyt skilsmissesystem betyder, at ægtepar med børn fremover skal separeres i tre måneder, før de kan blive skilt.

Et nyt skilsmissesystem betyder nedlæggelse af Statsforvaltningen, tre måneders refleksionsperiode for ægtepar med børn og oprettelse af børneenhed
Et nyt skilsmissesystem betyder nedlæggelse af Statsforvaltningen, tre måneders refleksionsperiode for ægtepar med børn og oprettelse af børneenhedFoto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Refleksionsperiode på tre måneder for ægtefæller med børn, Statsforvaltningen skal erstattes af et familieretshus, og der bliver oprettet en børneenhed med særligt fokus på børnenes trivsel.

Det er nogle af punkterne i den brede politiske aftale om et nyt skilsmissesystem, der er blevet præsenteret her til formiddag, og som alle partier i Folketinget står bag.

”Jeg tror, vi alle har måtte strække os, og jeg synes, vi står med et godt udgangspunkt,” siger børne- og socialminister Mai Mercado (K), der anerkender, at forhandlingerne om det nye skilsmissesystem har været lange og svære.

Det har gjort ondt på LA
En af de særligt store knaster i forhandlingerne har været, hvorvidt separationsperioden på seks måneder skulle genindføres. Siden forhandlingernes start har det nemlig været Dansk Folkepartis mål at genindføre den, men den pille har været svær at sluge for især Liberal Alliance.

Aftalen er nu endt ud i en refleksionsperiode på tre måneder for ægtepar med børn.

”Det har gjort ondt på mig og Liberal Alliance,” siger socialordfører Laura Lindahl (LA) om indførelsen af den tre måneders refleksionsperiode og understreger, at den del af aftalen stadig ikke er Liberal Alliances kop te.

SF og EL er enige med Liberal Alliance
To partier, der deler hendes synspunkt, er SF og Enhedslisten, som dog alligevel er med i aftalen.

Socialordfører i SF, Trine Torp, kalder det en tidsel i ellers rigtig god aftale.

”Jeg er ikke pjattet med, at voksne mennesker skal tvinges til en tænkepause, når de har besluttet at blive skilt. Langt de fleste voksne mennesker har overvejet det godt og grundigt, inden de bliver skilt. Særligt når der er børn involveret. Men det er en tidsel i en ellers rigtig god aftale," udtaler Trine Torp i en pressemeddelelse.

I Enhedslisten kalder man ligefrem tiltaget for tosset.

"Det er simpelthen tosset, at voksne mennesker ikke kan blive skilt, når de vil. Selvfølgelig har man overvejet noget så alvorligt meget grundigt,” siger familieordfører, Maria Reumert Gjerding (EL), i en pressemeddelelse.

Børne- og socialminister Mai Mercado mener dog, at man er landet på et godt kompromis. 

"Jeg synes, vi har nået et godt kompromis, hvor vi får en refleksionsperiode, hvor vi kommer noget indhold ind og giver mulighed for rådgivning," siger børne- og socialminister Mai Mercado.  

Læs også

Statsforvaltningen afskaffes
Et andet element i aftalen er afskaffelsen af Statsforvaltningen, som i stedet bliver erstattet af et familieretshus. Her bliver alle sager screenet og delt op i røde, gule og grønne sager og på den baggrund visiteret til et videre sagsforløb.

"At vi fremover deler sagerne op i røde, gule og grønne, alt efter hvor meget konflikt der er, giver anledning til, at man kan give ekstra rettigheder, hvor forældrene samarbejder godt. Det gamle system var baseret på, at "one size fits all". Derfor kunne man hverken håndtere dem, der var i rød eller grøn zone,” siger Socialdemokratiets børne- og socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, til TV 2.

I Familieretshuset kan familier med mindre uenigheder om eksempelvis samvær eller børnebidrag få tilbudt konflikthåndtering eller rådgivning, så de selv kan løse problemet. Familier med de sværeste problemer, hvor børnene er mest udsatte, bliver sendt til Familieretten under byretten, der træffer en juridisk afgørelse.

Når en dommer træffer afgørelse i de tungeste af sagerne, kan afgørelsen ankes i domstolssystemet. På den måde forsøger man med aftalen at styrke retssikkerheden.

Det nye skilsmissesystem træder i kraft 1. april 2019. 

Dokumentation

Hovedpunkterne i det nye skilsmissesystem

  • Refleksionsperiode på tre måneder for ægtepar med børn
  • Tilbud om rådgivning til par med fælles børn
  • Afskaffelse af Statsforvaltningen og etablering af Familieretshuset
  • Forældre med fælles forældremyndighed vil i udgangspunktet modtage halvdelen af børne- og ungeydelsen hver
  • Etablering af børneenhed som skal tage hånd om barnets trivsel
  • Enige forældre skal have mulighed for at dele barnets bopæl mellem sig

Kilde: Regeringen.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00