Fraskilte kan komme i klemme, når mor og far skal dele børnechecken

LIGESTILLING: For fraskilte kan det få store økonomiske konsekvenser, at børnechecken fremover skal deles ligeligt. Mange vil uundgåeligt føle sig snydt, vurderer konfliktmægler.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis
Fakta

Så meget er børnechecken på i dag

  • 0-2 år
    4.506 kr. i kvartalet

  • 3-6 år
    3.567 kr. i kvartalet

  • 7-14 år
    2.808 kr. i kvartalet

  • 15-17 år
    2.808 kr. i kvartalet

I ligestillingens navn vil 650.000 danske forældre fra 2020 skulle dele børnechecken ligeligt mellem sig. Det gælder også for fraskilte forældre, hvor systemet i dag ellers er, at bopælsforælderen modtager den fulde børnecheck.

Det fremgår af aftalen om et nyt familieretligt system, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) tidligere på foråret lukkede med deltagelse af alle Folketingets partier.

Samboende forældre vil ikke mærke anden forskel, end at de hver især modtager halvdelen af børne- og ungeydelsen. Men for fraskilte forældre – hvor moderen ofte modtager den fulde børnecheck – kan de nye regler få mærkbare konsekvenser for familiernes økonomi.

Dokumentation

Aftaleteksten om delt børnecheck 

"Aftaleparterne ønsker også, at reglerne om delte børnefamiliers økonomi afspejler den måde familierne indretter sig på. Erfaringer viser, at økonomien knyttet til barnet er anledning til uenighed mellem forældre, der ikke bor sammen.

For at afdække samspillet mellem de gældende privatretlige regler om forsørgelse af barnet og reglerne om offentlige tilskud og eventuelle fordele og ulemper ved at ændre reglerne iværksættes en tværministeriel analyse af området, som skal være færdig i efteråret 2019.

Regeringen fremlagde i december 2017 en model for ændring af udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen. Dette med henblik på at sikre, at fædre og mødre i højere grad ligestilles.

Partierne er enige om, at forældre med fælles forældremyndighed fremover i udgangspunktet skal modtage halvdelen af børne-og ungeydelsen hver.

Forældre i delte familier modtager således også halvdelen af ydelsen hver. Er forældrene enige om, at hele ydelsen skal udbetales til én af dem, har de ret til det uden hensyn til samværets omfang.

En forælder, der med en samværsafgørelse oplyser, at barnet er mest hos ham eller hende, har ret til at få udbetalt hele ydelsen. Partierne er enige om, at regeringens model opfylder ønskerne til en ændring af udbetalingsreglerne for børne- og ungeydelsen."

Læs hele aftaleteksten her.

Læs delaftalen om delte børnefamiliers økonomi her.


0:000:00