Hver anden sindslidende kan helbredes

BEHANDLING: Ny undersøgelse viser, at 50 procent af sindslidende kan helbredes, hvis der sættes ind med med optimal behandling.
Det betaler sig at behandle psykiske sygdomme som angst og depression, og derfor skal der investeres målrettet i behandlingen, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Det betaler sig at behandle psykiske sygdomme som angst og depression, og derfor skal der investeres målrettet i behandlingen, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner. Foto: www.colourbox.com
Hver anden af de personer, der rammes af depression, angst eller andre såkaldte ikke-psykotiske psykiske lidelser kan helbredes, hvis der sættes ind med optimal behandling inden for de første seks måneder. Det viser undersøgelsen "Shared Care mellem almen praksis og psykiatri", skriver regioner.dk.

Bag undersøgelsen står overlæge dr. med. i psykiatri, Morten Birket-Smith, speciallæge i almen medicin, Merete Lundsteen, og overlæge ph.d. i psykiatri, Lene Eplov. De tre læger har undersøgt hele den eksisterende litteratur fra både Danmark og udlandet om effekten af forskellige modeller og på den baggrund samlet hovedkonklusionerne i rapporten "Shared Care mellem almen praksis og psykiatri".

Samarbejde
Undersøgelsen omhandler de såkaldte Shared Care modeller. Ifølge modellerne foregår behandlingen af patienter med ikke-psykotiske lidelser som udgangspunkt hos den praktiserende læge. Men diagnosticering og behandling af patienten foregår i tæt samarbejde med specialister i psykiatri.

Og den nye undersøgelse viser, at behandlingen i høj grad betaler sig. For ud over at gevinsten for den enkelte og de pårørende til den psykisk syge, ligger der også en kæmpe samfundsøkonomisk gevinst i at sætte tidligt ind med optimal behandling af psykisk syge.

Med Shared Care modeller kan man få 10 til 20 procent flere tilbage i ordinært arbejde, end hvis man udelukkende behandler i almen praksis. Samfundsøkonomisk kan det betale sig. Beregninger viser nemlig, at hvis 15 procent flere af de, der i dag langtidssygemeldes eller er på førtidspension kommer i ordinær beskæftigelse, vil det betyde en gevinst på omkring 4,8 milliarder kroner årligt.

Danske regioner positive
Det glæder Bent Hansen, formand for danske regioner:

"Undersøgelsen bekræfter, at psykiske sygdomme som depression og angst kan helbredes. Vi ved nu præcist, hvad der virker, så der er på høje tid, at der investeres målrettet i at behandle disse lidelser. Dagens anden gode nyhed er jo, at pengene lynhurtigt vil være tjent ind igen, da der er store besparelse at hente på dagpenge og pensionsområdet," siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

0:000:00