Indvandrere møder ikke op

INTERVIEW: I en ny interviewserie tager Altinget pulsen på kommunernes integrationsråd. Vi begynder i Frederikshavns Kommune. Her er det største problem, at indvandrerne ikke kommer til møderne, mener formand Donald Shaw. Han roser til gengæld politikere og etniske danskere for at bakke op om rådet.
Ole Hall

Danskerne har en veludviklet mødekultur. Den finder du ikke i samme grad hos indvandrerne.

Donald Shaw
Formand for integrationsrådet, Frederikshavn
Fakta
Med integrationsloven i 1999 blev der givet kommunerne en række muligheder for at etablere integrationsråd. Kommunalbestyrelserne har pligt til at oprette et integrationsråd, hvis flere end 50 personer over 18 år anmoder om det. Kommunen kan også på eget initiativ oprette et integrationsråd. Sekretariatet for Rådet for Etniske Minoriteter har på nuværende tidspunkt kendskab til, at 63 kommuner har oprettet et integrationsråd.

Kilde: Integrationsministeriet
Tomme taburetter. Det syn kender Donald Shaw alt for godt. Han er formand for integrationsrådet i Frederikshavn Kommune og er yderst tilfreds med samspillet med byrådspolitikerne og danskernes opbakning. Men indvandrerne i rådet giver han en bredside.

”Indvandrerne er meget ustabile. De møder simpelthen ikke op til møderne,” siger 59-årige Donald Shaw.

Han er brite, men har boet i Danmark i 30 år. Donald Shaw blev medlem af integrationsrådet i 2001 og har til sin store fortrydelse måttet konstatere, at godt halvdelen af rådets otte indvandrere som regel mangler, når rådet stimler sammen til møde.

”Danskerne derimod er aktive og engagerede,” siger Donald Shaw om rådets syv danske medlemmer, der tæller byrådspolitikere og kommunalt ansatte.

0:000:00