Debat

KL og Socialpædagogerne: Giv håndslag på ny socialpolitik

DEBAT: Det er kernevelfærd at skabe et godt liv for folk med omfattende handicap, men det kræver, at man kigger socialpolitikken efter i sømmene, skriver Joy Mogensen (S) og Benny Andersen.

Kommunernes Landsforening (KL) og Socialpædagogerne har arbejdet på projektet "Fremfærd", der skal sikre nyt fokus på socialpolitikken. 
Kommunernes Landsforening (KL) og Socialpædagogerne har arbejdet på projektet "Fremfærd", der skal sikre nyt fokus på socialpolitikken. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Joy Mogensen (S) og Benny Andersen
Hhv. borgmester i Roskilde Kommune samt formand for KL’s Socialudvalg og forbundsformand for Socialpædagogerne

Livskvalitet og trivsel for mennesker med varige og omfattende funktionsnedsættelser bør være et af målene for vores indsatser på det specialiserede socialområde. Vi skal i langt højere grad vurdere vores arbejde på, om vi formår at øge livskvaliteten for de svageste handicappede.

Det er desværre en gruppe, som let kan blive overset, fordi deres potentiale for at blive selvhjulpne er meget begrænset. Men den fælde må vi ikke falde i.

For det er kernevelfærd at sikre gode liv til mennesker med varige og omfattende handicap, og disse udsatte borgere skal derfor have en helt særlig prioritet, så deres livskvalitet kan vedligeholdes og højnes.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. 

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Kvaliteten i indsatserne skal udvikles
Kvaliteten i indsatserne til borgere med omfattende funktionsnedsættelser kan nemlig udvikles. Det viser et nyt projekt, som vi i Kommunernes Landsforening (KL) og Socialpædagogerne har arbejdet med i vores fælles partssamarbejde "Fremfærd".

Projektet har undersøgt forudsætningerne for at levere kvalitet i indsatsen til borgere med omfattende og varige funktionsnedsættelser. Det er sket ved at udpege ni gode og virkningsfulde pædagogiske praksisser fra botilbud rundt om i landet, som er afprøvet og tilpasset lokale forhold på en række andre botilbud.

Livskvalitet og trivsel for mennesker med varige og omfattende funktionsnedsættelser bør være et af målene for vores indsatser på det specialiserede socialområde.

Joy Mogensen (S) og Benny Andersen
Hhv. borgmester i Roskilde Kommune samt formand for KL’s Socialudvalg og forbundsformand for Socialpædagogerne.

De ni praksisformer handler blandt andet om, hvordan man på botilbuddene kan arbejde med trivselsplaner, mental sundhed, integration af borgerne i lokalsamfundet, eller hvordan man finder frem til borgernes håb og drømme, når de ikke selv har et talesprog.

Indsats fører til nye kompetencer og højere faglighed
Erfaringerne fra projektet viser os, at når medarbejdere og ledere arbejder dedikeret efter konkrete og afprøvede metoder, så højnes kvaliteten i indsatsen, og borgernes trivsel og livskvalitet bedres.

Vi kan se, at projektet på den baggrund har givet et væsentligt bidrag til at udvikle kvaliteten på de afprøvende bosteder til gavn for borgerne, men så sandelig også til gavn for medarbejdere og ledere, da deres engagerede indsats har medført nye kompetencer og højere faglighed.

Det er derfor vigtigt for os at understrege, at alle kommuner og medarbejdere bør have fokus på at udvikle fagligheden – for det giver resultater.

Og det er særlig vigtigt, at alle de tusindvis af dygtige medarbejdere og ledere på botilbuddene får mulighed for at holde fast i den kæmpe indsats, de i forvejen på daglig basis yder for at støtte borgerne.

Projektet har vist os, at man godt kan overføre en god praksisform fra et bosted til et andet. Og ja, det kræver hårdt arbejde, engagement og et åbent mindset fra ledere og medarbejdere, når nyt skal implementeres, og kvaliteten skal løftes.

Men lad os bruge de gode erfaringer, som de afprøvende botilbud ligger inde med, for deres viden er guld værd.

Hvor det er muligt, kan vi lige så godt stille os på skuldrene af hinanden og lære af dem, der allerede har banet vejen, om det så handler om at implementere SMTTE-modellen, arbejde med trivselsplaner eller etik i hverdagen.

Læs også

Lad os give håndslag på nyt fokus
Vi håber, at projektet kan give inspiration rundt om i det kommunale landskab, så de ni praksisformer og medfølgende implementeringsguider, som er udviklet, kan komme ud og leve til gavn for denne gruppe borgere, som har behov for omfattende støtte.

Derfor skal opfordringen fra os lyde: Lad os alle sammen – både den kommende regering og kommunerne – give hinanden håndslag på et nyt fokus i socialpolitikken. Et fokus, der sikrer høj faglighed og en politisk prioritering af en gruppe mennesker, som ikke selv kan råbe op.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Andersen

Forbundsformand, Socialpædagogernes Landsforbund, præsident, AIEJI
(Aalborg Katedralskole 1981)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00