Fokus på familien hjælper udsatte børn

SOCIALSTAFET: Gennem dialog med familierne tidligt i et forløb har Københavns Kommune succes med at hjælpe udsatte børn, fordi det øger tilliden mellem kommunen og socialt udsatte familie. Læs hvordan, og se hvem, de sender stafetten videre til.
Foto:

Men uanset, hvilke løsninger, der er behov for, har det afgørende betydning, at processen i videst muligt omfang foregår som et samarbejde med familien, at familien forstår bekymringsgrundlaget og målene, og at de involveres aktivt i at nå de mål.

Malene Lind
Socialforvaltningen, Københavns kommune
Fakta

Signs of Safety er en løsningsfokuseret metode til at foretage en kvalificeret og balanceret risikovurdering i svære børne- og ungesager. Metoden er udviklet i 1990'erne i Australien af Andrew Turnell og Steve Edwards i samarbejde med en gruppe af socialarbejdere. Siden da har metoden spredt sig til en lang række lande - heriblandt Danmark.

Du kan læse mere om metoden på her. 

Københavns Kommunes omfattende evaluering af Familien i Centrum-projektet - herunder arbejdet med Signs of Safety kan downloades her.

Fakta
Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012.

Foreløbige modtagere af stafetten:
Herning Kommune 
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune

Af Malene Lind
Chefkonsulent, Børneområdets Metodeenhed, Socialforvaltningen, Københavns kommune 

Socialt udsatte børn udvikler sig bedst, hvis der er et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem familien og forvaltningen om at skabe gode vilkår i hjemmet, så de kan blive boende sammen med deres forældre.

Det kan desværre ikke altid lade sig gøre, men når forældrene har potentialet og resurserne til det, skal vi gøre hvad vi kan for at hjælpe dem med at skabe trygge rammer for deres børn.

Aktiver familiernes egne ressourcer
Siden 2005 har vi med "Med Familien i Centrum-projektet" arbejdet på at udvikle og opdyrke metoder til at aktivere familiernes egne ressourcer og at inddrage familiens netværk, så anbringelser uden for hjemmet undgås.

0:000:00