Købesex splitter også eksperter

FORBUD: Regeringen forventes at droppe et forbud mod køb af sex. Det sker midt i en debat, der både deler regeringspartierne internt og befolkningen. Nuancerne mangler, lyder det fra en række eksperter, der heller ikke er enige om, om man bør indføre et forbud eller ej.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Det undrer os meget, hvis rådet ikke mener, at man kan indføre et forbud mod køb af sex i dansk regi. Det har man gjort i Sverige, Norge og Island, som vi jo ellers sammenligner os med. Straffelovrådet kan tage stilling til, om et forbud er juridisk muligt eller ej. Men de laver ikke lovene i Danmark - det gør Folketinget."

Majken Lundberg
Projektleder i Kvinderådet
Fakta

Prostitutionslovgivning i Europa:

Her er prostitution og rufferi legalt:

Holland, Tyskland, Schweiz

Her er prostitution legaliseret med for eksempel krav om licens og sundhedsundersøgelser, men bordeldrift er forbudt:

Østrig, Tyrkiet, Grækenland

Her er prostitution tolereret, men rufferi og bordeldrift forbudt:

Storbritannien, Danmark, Finland, Spanien, Belgien, Slovenien, Slovakiet, Portugal, Italien, Polen, Malta, Irland, Tjekkiet, Letland, Estland, Frankrig

Her er prostitution forbudt:

Rumænien, Litauen

Her er køb af sex forbudt:

Sverige, Norge, Island


Kilde: Kvinfo
Fakta

Straffelovrådet blev nedsat af Justitsministeriet den 3. oktober 1960 som stående udvalg.

Rådet har til opgave efter Justitsministeriets anmodning at afgive indstilling om strafferetlige lovgivningsspørgsmål og principielle spørgsmål vedrørende fastsættelsen af administrative bestemmelser af strafferetlig karakter og den praktiske gennemførelse af kriminalpolitiske foranstaltninger.

Rådets sammensætning
- Præsident for Østre Landsret Bent Carlsen (formand)
- Politidirektør i Københavns Politi Johan Reimann
- Afdelingschef i Justitsministeriet Jens-Christian Bülow
- Højesteretsdommer Poul Dahl Jensen
- Professor, lic.jur. Gorm Toftegaard Nielsen
- Advokat Jakob Lund Poulsen
- Direktør for Kriminalforsorgen William Rentzmann
- Rigsadvokat Ole Hasselgaard


Kilde: Justitsministeriet

Mange tilhængere af et forbud mod at købe sex så regeringsskiftet i 2011 som første skridt mod et muligt forbud.

For inden da lå en næsten ti års politisk debat om et forbud mod købesex. Især hos Socialdemokraterne gik bølgerne højt. Da Socialdemokraternes daværende socialordfører, Mette Frederiksen, tilbage i 2003 første gang foreslog et forbud, stod hun næsten alene med synspunktet i folketingsgruppen, hvor hun blev kaldt sippet og puritansk.

Men ved Socialdemokraternes årlige kongres i 2009 besluttede partiet at arbejde for et forbud mod at købe sex. Det skete trods modstand fra blandt andet nuværende justitsminister Morten Bødskov, der beskrev et forbud som "den retshistoriske mest omfattende kriminalisering uden at kende konsekvenserne".

"Finland, Norge og Sverige har forbudt køb af sex, og flere fortæller mig og os, at København dermed risikerer at blive Nordens nye bordel, det ønsker jeg ikke," lød argumentet for et forbud blandt andet dengang fra statsminister Helle Thorning-Schmidt til Altinget.dk.

På deres side stod ellers SF og støttepartiet Enhedslisten, mens De Radikale blev enige om et forbud mod at købe sex af kvinder, der er handlet. Ligestillingsminister Manu Sareen har tidligere bakket et forbud op, men følger nu sit partis linje.

Men alligevel må et forbud formentlig vente. Det erfarer både Information og Politiken. Ifølge deres oplysninger har regeringen vendt sig mod et forbud, fordi Straffelovrådet, som skal undersøge de juridiske aspekter af et forbud, har vendt tommelfingeren nedad for et forbud - det skulle angiveligt skyldes juridiske gråzoner og risiko for stigmatisering.

Siden det kom frem, har der været fuldstændig radiotavshed fra Socialdemokraternes top i sagen.

For tilhængere af et forbud er der heller ikke hjælp at hente hos eksperterne, der er lige så splittet i spørgsmålet om et forbud mod købesex.

Skarpe fronter
I 2009 indførte Sverige som det første land i verden et forbud mod køb af sex. Det ruskede ifølge Niels Jul Nielsen, der har forsket i praksis og diskurs omkring prostitution og er lektor i etnologi ved Københavns Universitet, op i den danske debat om prostitution.

Danmark er ifølge ham karakteriseret ved to klare fronter, der står ubøjeligt over for hinanden i debatten om et forbud.

"Det handler om, om man overhovedet kan acceptere sex, hvor penge er involveret. Hvis man ikke kan det, så er det ligegyldigt, hvor mange eksempler man hiver frem med prostituerede, der ikke har haft en dårlig barndom eller er socialt udsatte, så er man per automatik imod det," siger han til Altinget.dk.

Han hæfter sig ved, at Socialdemokraterne, der har svinget frem og tilbage i debatten, ikke vil arbejde for et forbud.

"Måske er det en meget belejlig kattelem for dem, fordi Socialdemokraterne reelt ikke er enige om noget, som de ellers gerne ville være enige om," siger han og fortsætter:

"Alle kan være enige om, at der foregår forfærdelige ting i prostitutionsmiljøet. Men det bliver hurtigt en uheldig debat for eller imod. Derfor må man have fat i de principielle forhold og spørge, om der grundlæggende er noget galt i, at folk har en seksualitet, der er penge involveret i eller ej."

Er det grundlæggende moralsk forkert?

"Sådan ser jeg det ikke. Det giver ikke nogen mening i forhold til andre former for seksualitet, som samfundet giver lov til. Jeg har svært ved at forstå, at man overskrider en eller anden særlig moralsk tærskel, fordi der er penge involveret," siger han.

En svensk kommissionsrapport konkluderede i 2010, at forbuddet har stoppet stigningen i antallet af prostituerede i Sverige. Hvorimod antallet af prostituerede er vokset i både Danmark og Norge, der i 2009 også indførte et forbud.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00