Debat

Kommunal centerchef: Socialtilsynets mange regler blokerer for fokus på de mennesker, det handler om

Socialtilsynene er skabt ud fra ønsket om at sikre udsatte borgere bedst muligt. Men rigide regler og bureaukrati overskygger fokus på det enkelte menneske, der har behov for hjælp. Rammerne skal ændres, så man tager hensyn til borgerens drømme, behov og ønsker, skriver centerchef for sociale indsatser i Aalborg Kommune, TinaMaria Larsen. 

Når man for at gøre det bedste laver regelstyring omkring socialt arbejde, så får man et rigidt system. Og det er på bekostning af det gode for det enkelte medmenneske, der har behov for hjælp, skriver TinaMaria Larsen.
Når man for at gøre det bedste laver regelstyring omkring socialt arbejde, så får man et rigidt system. Og det er på bekostning af det gode for det enkelte medmenneske, der har behov for hjælp, skriver TinaMaria Larsen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TinaMaria Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste", siger man, og jeg er enig – bortset fra at de "svageste" ofte er de stærkeste i min optik.

På eksempelvis hjemløseområdet, ser vi dagligt mennesker, der har levet så udfordret et liv, at alene det, at de stadig lever, vidner om ekstraordinært stor styrke.

Fakta

Hvad skal det sociale tilsyn kigge efter, når det kommer på besøg?

Hvordan får vi et sociale tilsyn, der både sikrer udsatte borgeres ret til hjælp af høj kvalitet i hele landet, samtidig med at hverken de sociale tilbud eller socialtilsynet drukner i krav? Det sætter Altinget Social til debat henover de kommende måneder. 

Om Altingets temadebatter:
Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Har du lyst til at bidrage til debatten? Så er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock på [email protected].

Der er tale om medmennesker, der fortjener den største anerkendelse. Vi skal derfor som samfund sikre, at vi ikke, som anerkendelsesteoriens fader, Axel Honneth, ville betone, slår over i anerkendelsens modsætning, nemlig ringeagten.  

Derfor er jeg glad for tilsyn. Glad for, at der er vagthunde, eksempelvis et socialtilsyn, der holder øje med, at vi har fokus på anerkendelsen af den enkelte, dennes ønsker, drømme og behov, og dermed leverer den bedste hjælp.

Jeg er derfor også glad for alle de øvrige tilsyn, eksempelvis fra Arbejdstilsynet, Styrelsen for Patientsikkerhed, Ombudsmanden og Ankestyrelsen, der anmeldt og uanmeldt kan komme på besøg.

Jeg oplever, at tilsynene befolkes af dedikerede fagfolk, der har fokus på at sikre, at ingen på tilbuddene på socialområdet udsættes for ringeagt.

Læs også

Mange regler tager ressourcer fra de varme hænder

Som en gammel supervisor engang sagde til mig: "Man skal altid holde øje med, hvornår det bedste bliver det godes værste fjende."

Der er kun ét sted at tage ressourcer fra, når der skal laves lange ansøgninger, redegørelser, opgørelser af medarbejdernes uddannelser, og det er fra de "varme hænder".

TinaMaria Larsen
Centerchef, Center for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune

Socialtilsynene er skabt ud fra ønsket om at sikre borgere i udsatte positioner bedst muligt. Men i iveren efter at regulere på alle potentielle risici, og ofte på baggrund af enkelt- og mediesager, er der for mig at se skabt et lovgivningsmæssigt rigidt system, der står i modstrid med intentioner om afbureaukratisering og flere "varme hænder".

Der er kun ét sted at tage ressourcer fra, når der skal laves lange ansøgninger, redegørelser, opgørelser af medarbejdernes uddannelser og så videre, og det er fra de "varme hænder".

Men værst af alt: Når man for at gøre det bedste laver regelstyring omkring socialt arbejde, så får man et rigidt system. Og det er på bekostning af det gode for det enkelte medmenneske, der har behov for hjælp. De, og ingen af os, er ens, vi har ikke de samme ønsker, drømme og behov.

Hvis vi ikke anerkender det, så får vi et ringeagtende system – også selvom intentionen var anerkendende. 

Læs også

Hvorfor har jeg en ret, som udsatte borgere ikke har

Jeg har ret til at bo, som jeg vil. I en lille et-værelses by-lejlighed med bad på gangen, i parcelhuskvarter, i et selvbygger-økofællesskab, i campingvogn – eller som i mit tilfælde i familiebofællesskab.

Vi skal stadig have stærke vagthunde, et stærkt Socialtilsyn, og der er gode kræfter i socialtilsynene at bygge på. Men rammerne for tilsynet skal ændres.

TinaMaria Larsen
Centerchef, Center for Sociale Indsatser i Aalborg Kommune

Den rettighed har man ikke nødvendigvis, hvis man modtager en social indsats. Her er nogle eksempler:

  • En borger ønsker at blive på et døgntilbud trods stigende alder. Hans bolig kan dog ikke godkendes, da boligen skal være klargjort til sygeseng og lift. Selvom borgerens klare ønske er at bo i en lille, overskuelig bolig – som det også eksempelvis kan gælde for mennesker, der lider af angst.
  • En gadesover har så massive traumer, at han ikke er i stand at være bag en dør - han sover han på gaden. Det lykkes at motivere ham for at bo i en campingvogn, hvor han er mere skærmet. Men heller ikke det er muligt efter gældende lovgivning.
  • Flere har behov for at bo særligt – for sig selv, og uden for mange krav, i eksempelvis bofællesskaber. Der skal dog afdækkes, om vi må det – eller om der så er tale om et botilbudslignende tilbud, som der skal føres tilsyn med – og hvor borgerne klientgøres.

Hvorfor har jeg ret til at bo i en et-værelses lejlighed, campingvogn eller et særligt bofællesskab, når borgere i udsatte positioner ikke har? For mig at se er det en systemisk ringeagtsform.

Rammerne for tilsyn skal ændres

Vi skal stadig have stærke vagthunde, et stærkt Socialtilsyn, og der er gode kræfter i socialtilsynene at bygge på. Men rammerne for tilsynet skal ændres.

Som Søren Kierkegaard, der ikke er mindre aktuel i dag, skrev, også før Honneth fandt på sin anerkendelsesteori: "At man, når det i sandhed skal lykkes at føre et menneske hen til et bestemt sted, først og fremmest må passe på at finde ham der, hvor han er, og begynde der".

Hvis tilsyn skal bygge på dét fundament, så er det nødvendigt at afbureaukratisere, så afsættet reelt er de mennesker, det handler om – og deres ønsker, drømme og behov.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

TinaMaria Larsen

centerchef, Center for Sociale Indsatser, Aalborg Kommune
socialpædagog, PD i Socialpædagogik, cand.pæd. i pædagogisk sociologi.

0:000:00