Kontanthjælp: To DF-krav mangler at falde på plads

REFORM: Forhandlingerne om en reform af kontanthjælpen er tæt på at falde på plads. Men før Dansk Folkeparti kan sige ja, kræver partiet to konkrete ændringer, som skåner de unges ydelser en lille smule.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

En aftale om en reform af kontanthjælpen er meget tæt på at være i hus for regeringen. Dansk Folkeparti har hidtil været skeptisk over for regeringens besparelser på kontanthjælpen i modsætning til de to andre forligspartier V og K.

Men DF er nu klar til at indgå en aftale med markant lavere ydelser for mange af de cirka 50.000 unge under 30 år på kontanthjælp. DF kræver dog, at regeringen imødekommer partiet med to mindre ændringer, som slækker en smule på stramningerne for de unge.

"Vi vil gerne mildne den hårde linje, som andre partier kører. Og jeg tror på en løsning i denne uge," siger DF's arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted.  

Han forventer, at regeringen imødekommer DF's krav.

Fakta
Ydelser på kontanthjælp

Det får unge under 30 år på kontanthjælp. I parentes er angivet regeringens udspil til en reform for de arbejdsmarkedsparate unge.

Hjemmeboende under 25 år: 3.265 kr.  (2.479 kr.)
Udeboende under 25 år: 6.767 kr. (5.753 kr.)
25-29-årige: 10.500 kr. ( 5.753 kr.)
Enlige forsørgere: 13.952 kr. (11.505 kr.)
Øvrige Forsørgere: 13.952 kr. (5.753 kr.)

* Samlevende vil fremover blive omfattet af gensidig forsørgerpligt, så deres ydelse vil afhænge af parrets samlede indkomst og formue. 

** Flertallet af kontanthjælpsmodtagere under 30 er såkaldt ikke-arbejdsmarkedsparate, der enten har sociale, psykiske eller misbrugsproblemer. Disse unge beholder den nuværende ydelse med regeringens udspil.


Kilde: Beskæftigelsesministeriet

"Ellers er der ingen grund til at indgå en aftale for vores vedkommende," siger Bent Bøgsted.

1.000 kr. mere til folk med uddannelse
Konkret er parterne ifølge Altingets oplysninger tæt på en aftale, der giver 1.000 kr. mere om måneden til de få unge på kontanthjælp under 30 år, som rent faktisk har taget en uddannelse. Disse unge kan dermed se frem til 6.767 kr. om måneden frem for de 5.753 kr. svarende til SU, som regeringen har spillet ud med.

Vi sænker jo ydelsen for at få de unge til at tage en uddannelse. Og så er det ikke rimeligt at sætte folk ned på SU-niveau, når de har taget en uddannelse.

Bent Bøgsted (DF)
Arbejdsmarkedsordfører

For de arbejdsmarkedsparate unge mellem 25 og 29 år vil der fortsat være tale om en stor nedgang i ydelsen fra de nuværende 10.500 kr. Men ændringen er væsentlig for DF. Også selvom det er mindre end hver tiende kontanthjælpsmodtager under 30 år, som har en erhvervskompetencegivende uddannelse.

"Folk, der har taget en uddannelse, skal ikke helt ned på unge-ydelsen. Vi sænker jo ydelsen for at få de unge til at tage en uddannelse. Og så er det ikke rimeligt at sætte folk ned på SU-niveau, når de har taget en uddannelse. De har jo gjort alt, hvad vi har bedt dem om som samfund, og taget en uddannelse i en ung alder," siger Bent Bøgsted.

DF: Ingen forsørgerpligt for unge under 25 år
Desuden kræver DF, at der ikke skal være gensidig forsørgerpligt og dermed risko for bortfald af hele kontanthjælpen for ugifte samboende, hvis en eller begge personer i parforholdet er under 25 år.

Regeringen har ellers lagt op til, at alle, der lever i et ægteskabslignende forhold, skal omfattes af det nuværende krav om gensidig forsørgerpligt for gifte. Et krav, der ofte betyder, at kontanthjælpen helt bortfalder, hvis partneren har et job.

"De unge er ikke afklaret i deres liv og danner par og flytter fra hinanden hurtigt igen. Hvis to kærester flytter sammen som 22-årige, er det langtfra givet, at de bliver sammen resten af livet. Derfor kan vi ikke kræve, at de skal forsørge hinanden," siger Bent Bøgsted. 

Afgørende knast om ydelser med V og K
Samlet set koster de to DF-krav mindre end 100 mio. kr. ud af en kontanthjælpsreform med en samlet besparelse for staten på 1 mia. kr. Regeringen står dog fast på, at reformen fortsat skal give staten et provenu på netop 1 mia. kr. Derfor må forligspartierne finde pengene til at imødekomme DF andre steder i kontanthjælpssystemet.

Her har DF bedt regeringen om at se på, om der kan spares penge ved at fjerne regler og bureaukrati, som kan give administrative besparelser ude i kommunerne.

Pengene til at indfri DF's krav kan regeringen også finde ved at komme med nogle imødekommelser til V og K.

Det kan eksempelvis være gennem hårdere sanktioner til de kontanthjælpsmodtagere, som ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Desuden har V og K krævet, at der ikke skal være så stor forskel på ydelserne, alt efter om man er uddannelsesparat eller ej.

Derfor håber V og K at kunne presse regeringen til også at sætte de ikke-uddannelsesparate lidt ned i ydelse.

"Det er en af de afgørende knaster," siger arbejdsmarkedsordfører Benedikte Kiær (K).

Hos V og K havde man gerne set endnu større besparelser på kontanthjælpen, end regeringen har lagt op til. Men de to partier har uden for referat erkendt, at det formentlig ikke bliver til noget. De må nøjes med at tage sig til takke med cirka den milliard kr., som regeringen har spillet ud med, når Dansk Folkeparti forsøger at trække den anden vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00