Kulturelle tolke hjælper på sygeforløb

Det danske sundhedsvæsen er for dårlig til at behandle etniske minoriteter. Løsningen kan være en ordning med kulturelle mediatorer.
Maria Dalby
Det danske sundhedsvæsen er for dårlig til at behandle etniske minoriteter. Derfor har Sundhedsstyrelsen fået lavet en rapport om kulturelle mediatorer, der bruges i fire andre EU-lande for at sikre den rette behandling af etniske minoriteter.

”Den kulturelle forståelse opnås ikke altid ved hjælp af en tolk. Og da der er kulturelle forskelle, som har indflydelse på patienternes møde med sundhedsvæsnet, er det nødvendigt med en mediator-ordning,” siger Martin Bækgaard Jakobsen, der er konsulent og har arbejdet med rapporten for Als Research.

Bedre oplevelse af sygeforløb
I Belgien koster ordningen 2 millioner euro om året. Til gengæld har landet 50 mediatorer, der, hvis de er ansat fuldtid, kan gennemfører 100 sessioner om måneden.

Det har ikke været muligt at dokumentere mediatorernes økonomiske effekt. Men vurderingen er, at det giver en gevinst, da patienter får en bedre oplevelse af deres sygeforløb, følger anvisningerne og får et kortere patientforløb.

0:000:00