Debat

Debat: Lad os på handicapdagen fejre et kommende forbud, kære Danmark

DEBAT: Et forbud mod diskrimination af handicappede gør det ikke alene, vi har også behov for at flytte holdninger, skriver Mai Mercado og Thorkild Olesen.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Søren Elkrog Friis

Redaktør på Altinget Magasin. Tidligere redaktør på Altinget Arbejdsmarked og Altinget Ældre, socialredaktør og journalist på Altinget EU.

Ansat på Altinget siden august 2015.

Har tidligere arbejdet som journalist for Avisen.dk, Ugebrevet A4, 24timer, metroXpress, Fyens Stiftstidende, samt skrevet freelance for Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad m.fl.

Cand.comm. fra Roskilde Universitet i 2008 i journalistik og udviklingsstudier.

Send ris, ros og tip til [email protected] og følg med på @sorenjournalist

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mai Mercado (K) og Thorkild Olesen
Hhv. Børne- og socialminister og formand for Danske Handicaporganisationer

I dag er en festdag. Det er FN’s internationale handicapdag, hvor der verden over sættes fokus på mennesker med handicap.

Og vi har mange ting at fejre her på handicapdagen, hvor mennesker med handicap er i fokus.

Først vil vi nævne et af de vigtigste tiltag på verdensplan, der er sket de sidste ti år, nemlig FN’s Handicapkonvention. Denne særlige konvention med fokus på rettigheder for mennesker med handicap blev vedtaget i 2006, og Danmark tilsluttede sig formelt den internationale aftale i 2009.

Handicapkonventionens mål er at sikre, at mennesker med handicap har de samme rettigheder som andre borgere og er derfor centralt i vores arbejde.

I dagens anledning giver det derfor mening at tage temperaturen på, hvordan vilkårene er for mennesker med handicap i Danmark.

Uacceptabelt med diskrimination
Forskningscentret VIVE har netop offentliggjort en ny rapport, der har undersøgt levevilkårene for mennesker med handicap i Danmark. Her kan vi desværre se, at flere og flere oplever at blive diskrimineret på grund af deres handicap.

Det er helt uacceptabelt. Det er, uanset om det er på baggrund af køn, etnicitet, seksuel orientering, religion eller handicap.

VIVE-rapporten viser, at især mennesker med et større psykisk handicap oplever diskrimination, og tendensen er stigende. Det er arbejdsgivere, personale i uddannelsessystemet, arbejdskolleger og blandt medstuderende, de bliver diskrimineret.

Danmark har i en årrække haft et forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, der også gælder for handicap. Men vi har ikke haft et forbud mod diskrimination, der sikrer borgere med handicap uden for arbejdsmarkedet.

Efter vores opfattelse er det helt urimeligt, at en person med handicap i dag helt lovligt kan nægtes betjening eller adgang til en biograf, et diskotek eller restaurant. Derfor er vi glade for, at et bredt flertal i Folketinget bakker op om, at der indføres et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap – i hele samfundet.

Vi skal ændre holdning
Men et forbud gør det dog ikke alene. Vi har også brug for at flytte holdninger i Danmark set i lyset af VIVE’s undersøgelse. Så mennesker med handicap har samme muligheder for uddannelse, arbejde og et sundt og raskt liv – ligesom alle andre.

Vi håber derfor inderligt at kunne mødes til næste handicapdag og fejre, at forbuddet blev vedtaget i Folketinget, og at vi fortsat kæmper for at flytte holdninger i samfundet.

I første omgang glæder vi os over, at Danmark langt om længe er på vej til at forbyde direkte diskrimination af mennesker med handicap. Og det er virkelig noget at fejre her på en international handicapdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00