Ny SL-formand sætter finansiering på dagsordenen

INTERVIEW: Benny Andersen er valgt som ny formand for Socialpædagogisk Landsforbund. Han har som et af sine mål at få indført en budgetgaranti for kommuner med mange socialt udsatte.

Hvis kommunerne skal vælge mellem at købe computere til en hel skoleklasse eller døgnanbringe et barn, så vinder computerne som regel.

Benny Andersen
Formand SL

Det er håbløst at google Benny Andersen. Resultatet er en lang liste med digteren Benny Andersens meritter, inklusiv Svantes Viser. Den socialpædagogiske Benny Andersen skal man kombinere med SL for at få det ønskede resultat, men det afspejler også fuldstændig, hvor socialpædagogernes nye formand har sit engagement.

Gennem 12 år har han været næstformand i et fagforbund, der i modsætning til andre fagforeninger kan notere en lille medlemsfremgang, og nu er han klar til at stå i spidsen for SL's 36.000 medlemmer, hvoraf størstedelen er kvinder.

"Vores klart største udfordring er kommunernes trængte økonomi. Vi kæmper for at holde fast i vores medlemmers faglighed, selv om vi er trængte på mange områder. Så for os gælder det om at få økonomi og faglighed til at hænge sammen," siger Benny Andersen.

Et af Benny Andersens politiske programpunkter er at få ændret finansieringen af det specialiserede socialområde.

"Hvis kommunerne skal vælge mellem at købe computere til en hel skoleklasse eller døgnanbringe et barn, så vinder computerne som regel. Derfor mener jeg, at regeringen bør indføre en budgetgaranti for kommuner på udgifterne til socialt udsatte, fuldstændig som vi har det for beskæftigelsesindsatsen og på integrationsområdet," siger Benny Andersen.

Han efterlyser en større solidaritetsfølelse over for socialt udsatte, og det mener han, at den medfinansiering fra statens side, som en budgetgaranti indebærer, vil bidrage til.

Vidensbank
Socialpædagogerne oplever for tiden, at en række af deres arbejdspladser bliver lukket. Det gælder mange af landets døgninstitutioner, og Benny Andersen frygter, at en stor del af den viden og faglige ekspertise, som SL's medlemmer besidder, bliver smidt ud med badevandet, som han siger.

"Vi skal blive bedre til at samle den viden op, som vi har samlet, og jeg vil arbejde på, at SL bliver en slags vidensbank, hvor vi kan samle al information og viden på området. Der foregår en masse metodeudvikling ude på arbejdspladserne, men det kommer aldrig videre, og det skal vi blive bedre til at formidle," fastslår Benny Andersen.

Et af de største problemer for socialpædagogerne er at kunne dokumentere, at den indsats, de yder, har en effekt. Dokumentationskravet bliver fremført fra flere sider, og det er den nye formand meget bevidst om.

"Socialpædagogerne skal profilere sig på høj faglig kvalitet og troværdighed, og derfor skal vi kunne dokumentere, at det betaler sig at investere i mennesker. Vi skal bevise, at de udsatte børn, unge og familier får det bedre gennem den indsats, vi yder, og at det på længere sigt betyder, at de klarer sig bedre," påpeger Benny Andersen.

Som tro socialdemokrat er Benny Andersen generelt tilfreds med det velfærdssamfund, vi har bygget op, og især er han begejstret for serviceloven. Han mener dog ikke, at den altid bliver overholdt.

"Vi har en helt unik servicelov, men mange kommuner lever ikke op til lovens intentioner om, at alle skal behandles individuelt. Kommunerne betragter ofte socialt udsatte og handicappede som en byrde og en økonomisk omkostning i stedet for et menneske med et særligt behov, som vi skal hjælpe," konstaterer Benny Andersen.

SL på Facebook
Som formand afløser han Kirsten Nissen, men medlemmerne skal ikke forvente den helt store revolution i forbundskontorerne i Brolæggerstræde. Til gengæld vil medlemmerne formentlig opleve at møde deres formand på Facebook.

"Hvis vores medlemmer ligner resten af Danmarks befolkning, har 18.000 af dem en Facebook-profil. Hvis vi kan komme i dialog med dem via Facebook, har vi et fint redskab til at involvere vores medlemmer," siger Benny Andersen.

Dialogen med medlemmerne skal dog ikke kun foregå via nettet. En dag om måneden er sat af til virksomhedsbesøg, hvor formanden får lejlighed til at møde sine medlemmer ude i virkeligheden.

Politisk tæft
SL's nye formand spås også en fremtrædende rolle i LO's daglige politiske ledelse, hvor han blandt andet vil sætte fokus på det store løngab, der er mellem kvinder og mænd. En ganske flot karriere for en faglig politiker, hvis udgangspunkt var ufaglært pædagogmedhjælper i Nordjylland.
Vejen gik for 21 år siden via et job som faglig sekretær i SL i Nordjyllands Amt til amtskredsformand for SL, også i Nordjylland, i 1993, og senest næstformand i SL siden 1998, inden karrieren ved dette års kongres blev kronet med formandsposten.

Benny Andersen forklarer selv forløbet med politisk tæft, evne til at forhandle og evne til at sætte en dagsorden. Evner som han fortsat har tænkt sig at bruge som formand.

0:000:00