Patienter og læger roser regeringens genoptrænings-forslag

KOMMUNALREFORM: Regeringens plan om at give sygehusene mere indflydelse på genoptræningen af svært hjerneskadede får ros fra Lægeforeningen og Danske Patienter.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Det vil regeringen ændre på genoptræningsområdet:                        
  • Udarbejde visitationsretningslinjer og sundhedsfaglige kvalitetskriterier for rehabliteringsindsatsen for borgere med meget komplekse rehabiliteringsbehov (rammer ca. 2000 patienter årligt).
     
  •  Udvikle et stratificeringsredskab, som skal danne grundlag for en målretning af genoptrænings- og rehabiliteringstilbuddene i forhold til borgerens behov. 
     
  • Styrke sygehusenes kompetence til at beskrive genoptrænings- og rehabiliteringsbehovet for gruppen af borgere med meget omfattende og komplekse rehabiliteringsbehov samt mulighed for at fastsætte en tidsfrist for, hvornår indsatsen skal påbegyndes.
     
  • Følge udviklingen på genoptræningsområdet bl.a. med fokus på ventetider.

Se regeringens forslag på de andre sundhedsrelaterede områder nederst i artiklen:

Genoptræningen af patienter med svære hjerneskader skal i højere grad dikteres af specialisterne på de regionale sygehuse. Sådan lyder et af de mest markante forslag i regeringens forslag til en justering af kommunalreformen på sundhedsområdet. 

Danske Patienter mener overordnet, at der er mange gode tiltag i regeringens udspil.

"Det er et rigtigt skridt at stramme kravene til rehabiliteringsindsatsen ved, at regionerne og staten får øget kompetence til at beskrive behovet og kompetencekravene til indsatsen for mennesker med komplekse genoptrænings- og rehabiliteringsbehov," siger Lars Engberg.

Samme melding kommer fra Lægeforeningen.

Dokumentation

Det foreslår regeringen:

5 sundhedsaftaler
I stedet for 98 sundhedsaftaler - én i hver region - med afsæt i konkrete målsætninger, som aftales mellem regioner og kommuner. Fastsætte nye obligatoriske indsatsområder for sundhedsaftalerne med fokus rettet mod personer med kronisk sygdom, patientrettet forebyggelse og sundheds-it.

Genoptræning
Udvikle et stratificeringsredskab, som skal danne grundlag for en målretning af genoptrænings- og rehabiliteringstilbuddene i forhold til borgerens behov.

Styrke sygehusenes kompetence til at beskrive genoptrænings- og rehabiliteringsbehovet for gruppen af borgere med meget omfattende og komplekse rehabiliteringsbehov samt mulighed for at fastsætte en tidsfrist for, hvornår indsatsen skal påbegyndes.

Udarbejde visitationsretningslinjer og sundhedsfaglige kvalitetskriterier for rehabiliteringsindsatsen for borgere med meget komplekse rehabiliteringsbehov. Følge udviklingen på genoptræningsområdet blandt andet med fokus på ventetider.

Regionernes drift
Give regionerne mulighed for at nedsætte stående udvalg uden forudgående godkendelse fra økonomi- og indenrigsministeren og med mulighed for at yde vederlag inden for de eksisterende økonomiske rammer.

Give regionerne adgang til at deltage i selskaber mv. på sundhedsområdet - såfremt de ikke indskrænker regionernes beføjelser - uden forudgående godkendelse af sundhedsministeren.

Give regionerne samme muligheder som kommunerne for at udføre opgaver for andre offentlige myndigheder, som de kan løse selv.

 


0:000:00