Polarisering styrker værdiprofilerede partier

ANALYSE: Muhammedkrisens langsigtede effekt ser ud til at være fremgang til værdiprofilerede partier som SF, R og DF, mens V og S går tilbage. VKR-flertallet forsvandt fra april til maj. VKOs samlede tilslutning faldt samtidig fra 94 til 91 mandater.

Faktisk ser den mere langsigtede tendens efter Muhammed-krisen ud til at være en større værdimæssig polarisering i form af tilbagegang for de store midterpartier Venstre og Socialdemokratiet.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Aarhus Universitet
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Altingets valgekspert

Gennemsnittet af meningsmålingerne for maj måned viser, at den stærke tilbagegang på ca. 3 pct., som oppositionen oplevede fra januar til februar på grund af krisen om Muhammed-tegningerne, nu er mere end opvejet, således at oppositionen nu står til 46,9 pct. af stemmerne mod 44,4 ved sidste valg i februar 2005.

Fremgangen for oppositionen i gennemsnittet fra april til maj er dog ikke så stor, som den skulle være i følge den meget omtalte Sentio-måling, offentliggjort i B.T. den 2. juni.

Det er især den meget stærke fremgang i Sentio-målingen for Socialdemokratiet fra 20,5 til 25,7 pct., som man ikke genfinder i de øvrige meningsmålinger. Vilstrup i Politiken kommer nærmest med en fremgang for S fra 21,3 til 24,5 pct. fra april til maj, mens for eksempel Gallup i Berlingske Tidende har en tilbagegang for S fra 23,4 til 22,5 pct. (Tabel 1).

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00