Psykiatrien udeblev på finansloven

FINANSLOV: For to uger siden ville Konservative have psykiatrien på finansloven, men i regeringens finanslovsforslag var psykiatrien fortsat under satspuljen. Løftebrud, siger SF - mens Konservative vil have mere tid.
Heller ikke i denne omgang kan psykiatriske patienter se frem til at komme på finansloven.
Heller ikke i denne omgang kan psykiatriske patienter se frem til at komme på finansloven.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Når psykiatrien i høj grad lever af støtte fra satspuljen, så er området meget sårbart. Vi har eksempler på masser af gode projekter, der, efter satspuljen er udløbet, må lukke ned, fordi de ikke er forankret i finansloven. Det ridder psykiatrien, psykisk syge og de pårørende som en mare.

Thorstein Theilgaard
Generalsekretær i Bedre Psykiatri

Nu skulle psykiatrien endelig på finansloven. Det havde Konservative med Vivi Kier i spidsen således forslået knapt to uger før regeringens finanslovsforslag.

Forhåbningerne var derfor store hos aktørerne og oppositionen. Men de blev slemt skuffede, efter at psykiatrien i regeringens finanslovsudspil i onsdags fortsat var under satspuljen

SF's socialordfører, Özlem Sara Cekic, mener derfor, Konservative har begået "løftebrud".

"De har slået danmarksrekorden i løftebrud. De Konservative giver folk et håb, de ikke kan leve op til. I stedet ender vi uden en bæredygtig løsning, hvor behandlingen af psykiatrien - som den eneste sygdom i Danmark - fortsat må leve af puljer," siger hun.

Også hos Bedre Psykiatri, der en interesseorganisation for pårørende til psykiatriske patienter, er man "forundret" over de konservatives udmelding.

"Når et afgørende regeringsparti kort inden sit finanslovsudspil gør det klart, at man ønsker at finansiere psykiatrien over finansloven, har vi selvfølgelig også forventninger om, at det bliver til noget," siger Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Psykiatrien er ikke efterladt tomhændet. Således er satspuljen i år på godt en mia. kr. - mere end en tredobling i forhold til 2011, der dog var usædvanlig lav. Herigennem agter regeringen at give 810 mio. kr. i psykiatrien over tre år.

Stadig målet
Konservatives socialordfører, Vivi Kier, finder kritikken "urimelig og pinlig".

"Det er jo ikke regeringen, men den konservative folketingsgruppe, der er kommet med forslaget. Vi holder fast i, at psykiatrien skal under finansloven. To uger i politik er ikke lang tid. Det kræver længere forhandlinger," siger hun

Men er timingen af forslaget, der kommer to uger inden finanslovsudspillet bliver fremlagt, gennemtænkt?

"Jeg må tilstå, at jeg ikke sidder med en kalender og krydstjekker mine politiske udspil i forhold alt andet," siger Vivi Kier, der dog afviser, at de Konservatives timing var dårlig.

Det er ifølge Vivi Kier stadig Konservatives ønske at sætte psykiatrien på finansloven, og hun mener, at de andre politiske partiers positive modtagelse af forslaget lover godt.

Brug for stabilitet
Satspuljens størrelse bliver hvert år beregnet ud fra en samlede lønudvikling på arbejdsmarkedet, så 0,3 pct. af den tilsvarende stigning for overførselsindkomster i stedet bliver brugt på initiativer for de svageste.

Men sidste år var lønstigninger relativt lave. Derfor var satspuljen i år kun på 309 mio. kroner. Og det illustrerer satspuljens sårbarhed, mener Thorstein Theilgaard.

"Når psykiatrien i høj grad lever af støtte fra satspuljen, så er området meget sårbart. Vi har eksempler på masser af gode projekter, der, efter satspuljen er udløbet, må lukke ned, fordi de ikke er forankret i finansloven. Og det ridder psykiatrien, psykisk syge og de pårørende som en mare," siger han.

Det bakker SF og Radikale op.

"De psykiatriske patienter skal have den bedste behandling og føle sig trygge. Ved at flytte psykiatridelen fra satspuljen til finansloven undgår vi, at psykiatri ikke skal leve et usikkert liv og springe fra tue til tue i satspuljerne," siger Nadeem Farooq, psykiatriordfører for Radikale Venstre.

0:000:00