Regioner kritiserer statslig styring af anti-tvangstiltag

FINANSLOV: Finanslovsaftalens tiltag på det psykiatriske område får bred ros. Danske Regioner frygter dog statslig styring af arbejdet med at nedsætte brugen af tvang. Lægeforening og patientforening støtter den statslige overvågning.
I 2012 blev psykiatriske patienter spændt fast med bælte mod deres vilje 5.657 gange. Der var 5900 episoder med beroligende medicin
og ca. 2300 fastholdelser.
I 2012 blev psykiatriske patienter spændt fast med bælte mod deres vilje 5.657 gange. Der var 5900 episoder med beroligende medicin og ca. 2300 fastholdelser.Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Det betyder finanslovaftalen for psykiatrien

  • I 2020 skal tvang i psykiatrien være halveret

  • Målsætningen skal nås ved at partnerskabsaftaler om at nedbringe tvang med de enkelte regioner. Partnerskabsaftalerne skal tage hensyn til regionernes forskellige udgangspunkter og indeholde beskrivelser af indsatsområder og virkemidler.

  • For at sikre at regionerne lever op til partnerskabsaftalerne, vil der blive etableret en ny styringsstruktur med inspiration fra kræftpakkerne.

  • Der nedsættes en task force med repræsentanter fra relevante myndigheder.

Om syv år skal brugen af tvang i psykiatrien være halveret. Sådan lyder ét af de centrale punkter i regeringens finanslovsaftale med Venstre og Konservative for 2014 på sundhedsområdet.

Til at nå det mål afsættes årligt 50 drifts-millioner til regionerne fremover. Det psykiatriske anlægsområde bliver løftet med 100 millioner i en engangsbevilling i 2014.

Danske Regioner tager ligesom de andre sundhedsaktører meget positivt imod, at regeringen og forligspartierne løfter psykiatrien økonomisk. Men den nationale styring, der følger med pengene, blandt andet i form af en taskforce, vækker ikke begejstring i regionerne:

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00