Debat

S: Arbejdspladsen er nøglen til vellykket integration

DEBAT: Alle flygtninge og indvandrere er forskellige. En vellykket integration kræver derfor, at man tager hensyn til den enkelte. Der skal samtidig være et bedre samspil imellem virksomhedsrettede aktiviteter og sprogundervisning. Det mener Lennart Damsbo-Andersen (S), arbejdsmarkedsordfører.

En vellykket integration kræver, at man tager hensyn til den enkelte, det skriver Lennart Damsbo-Andersen (S), arbejdsmarkedsordfører.
En vellykket integration kræver, at man tager hensyn til den enkelte, det skriver Lennart Damsbo-Andersen (S), arbejdsmarkedsordfører.Foto: www.damsbo-andersen.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lennart Damsbo-Andersen (S)
Arbejdsmarkedsordfører

Det er på arbejdspladsen, man bedst lærer det danske sprog og den danske kultur. Og desuden er dét at blive selvforsørgende et vigtigt og stort skridt for den enkeltes selvværd. Der er et stort potentiale i at få flygtninge og indvandrere i arbejde. Desværre er det kun en tredjedel, der efter 3 års integrationsprogram opnår at komme i arbejde. Det skal vi gøre bedre.

Jeg tror på, at langt de fleste flygtninge og indvandrere gerne vil være en del fællesskabet. Det gør man bedst ved at blive en del af det danske arbejdsmarked. Derfor skal flygtninge og indvandrere i arbejde. Det er det bedste både for dem og for samfundet. Med andre ord kan arbejdsmarkedet blive nøglen til integrationen.

Målrettet indsats virker
Kommunerne og jobcentrene har en stor opgave at løse, men det kan godt lade sig gøre. Det har vi set i eksempelvis Vejle Kommune. Kommunen har fundet fem områder, hvor flygtninge har en realistisk mulighed for at komme i arbejde. Samtidig er der tæt kontakt mellem de ansatte på jobcentrene og de lokale virksomheder. Det gør, at de hurtigt kan finde den arbejdsplads, der passer til den enkelte flygtnings kvalifikationer.

Haderslev Erhvervsråd har ansat headhuntere til at finde flygtninge med de rette kvalifikationer til forskellige jobs i kommunen. Der sidder nemlig mange flygtninge på asylcentrene, som både har et højt uddannelsesniveau og nyttige arbejdserfaringer. Det har skabt vækst og nye arbejdspladser i en kommune, der ellers er udfordret af fraflytning og mangel på arbejdskraft.

Eksemplerne viser, at en målrettet indsats, der møder de nytilkomne, hvor de er, ikke bare gavner den enkelte flygtning, men gavner fællesskabet i sin helhed. Eksemplerne viser også, at vi bør have en mere individuel tilgang til flygtninge og indvandrere, og huske, at det er mennesker, vi har med at gøre. Charlotte Dyremose fra de Konservative beskrev i sit debatindlæg i sidste uge, hvordan en genindførsel af starthjælp ville få mange flere flygtninge og indvandrere i arbejde, end er tilfældet i dag. Ifølge Dyremose kan alt åbenbart løses ved, at tvinge mennesker til at leve i ”gammeldags fattigdom”, som Rockwool Fonden engang beskrev fattigdomsydelserne. Jeg er ikke enig.

Jeg tror på, at langt de fleste flygtninge og indvandrere gerne vil være en del fællesskabet.

Lennart Damsbo-Andersen (S)
Arbejdsmarkedsordfører

Ikke one-size-fits-all
Jeg vil gerne slå helt fast: Vi har prøvet fattigdomsydelser i Danmark. Det fik ikke mennesker i arbejde. Det fik til gengæld mennesker til at leve i fattigdom. Det skal vi ikke tilbage til. Så kan oppositionen nok så meget forsøge at sætte ordet ”moderne” foran. For mig bliver det aldrig moderne at fastholde mennesker i fattigdom. Integration kommer fra arbejdspladsen og ikke fra et liv i fattigdom.

Jeg tror på, at langt de fleste nytilkomne rigtig gerne vil skabe sig en meningsfuld tilværelse i Danmark, og det gør de bedst ved at blive selvforsørgende. Hvis det skal opnås, skal vi stille nogle krav til dem, der godt kan. Ved at sikre et bedre samspil mellem virksomhedsrettede aktiviteter og sprogundervisning kommer vi et stykke vej. Og hvis vi samtidig bliver bedre til at anerkende, at flygtninge er og bliver forskellige, med forskellige kompetencer og forskellige udfordringer, så kommer vi endnu længere. Vi skal turde stille krav og gå bort fra vores one-size-fits-all tilgang.

For mig ligger humlen i at anerkende flygtninge og indvandrere for, hvad de kan, i stedet for, hvad de ikke kan. Det er effektiv integrationspolitik med et menneskeligt perspektiv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

0:000:00