Debat

S i modsvar til Sand: Det er løgn, at vi er ligeglade med hjemløses retssikkerhed

Ask Svejstrup beskylder politikere og instanser for at vende det blinde øje til hjemløses retssikkerhed. Det passer simpelthen ikke. Vi har bare også tiltro til ledelsen på herbergerne, skriver Socialdemokratiets misbrugsordfører, Maria Durhuus.

Vi har et ansvar for at passe på hjemløse og ikke mindst på deres retssikkerhed. Netop derfor, er det afgørende, at reglerne på stedet er forståelige og tydelige for brugerne, skriver Maria Durhuus.
Vi har et ansvar for at passe på hjemløse og ikke mindst på deres retssikkerhed. Netop derfor, er det afgørende, at reglerne på stedet er forståelige og tydelige for brugerne, skriver Maria Durhuus.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Maria Durhuus
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et samfund skal måles på, hvordan det behandler de allermest udsatte. Det er både Socialdemokratiets og regeringens klare holdning.

Derfor er det ganske enkelt heller ikke korrekt, når Sand beskylder regeringen for at være ligeglade med hjemløses retssikkerhed.

Lad mig starte med at understrege, at jeg grundlæggende har tillid til, at herberger og forsorgshjem ikke træffer usaglige og uretfærdige afgørelser om ’bare sådan lige’ at bortvise hjemløse mennesker.

Herberger og forsorgshjem er sat i verden for at tilbyde en seng og en bid brød til de mennesker i vores samfund, som i forvejen er allermest udsatte.

Derfor er det svært at forestille sig, at personalet umotiveret bortviser hjemløse personer til gaden – bare sådan uden grund.

Læs også

Faglig viden og tydelige spilleregler

Herberger og forsorgshjem har alle dage arbejdet for at skabe et sted med tryghed for borgere, som mangler det allermest. Derfor er det også afgørende, at herberger og forsorgshjem har mulighed for at bortvise de få, som ødelægger det for de mange.

Hvis nogen ikke kan overholde de fælles spilleregler og skaber et utrygt miljø, skal det ikke gå ud over hverken personale eller de øvrige brugere.

Derfor gør det også ondt i mit hjerte at læse, at en hjemløs kvinde ikke tør at bede om en begrundelse for, hvorfor hun ikke længere må være på herberget

Maria Durhuus
MF (S), misbrugsordfører

Vi har et ansvar for at passe på hjemløse og ikke mindst på deres retssikkerhed. Netop derfor, er det afgørende, at reglerne på stedet er forståelige og tydelige for brugerne.

Både i forhold til hvilken opførsel, der forventes.Men ikke mindst vedrørende hvilken opførsel, som kan føre til bortvisning.

Og det er personalets ansvar at sikre, at de pågældende brugere kender til stedets regler og til de eventuelle konsekvenser. Og dermed til deres egne rettigheder.

Derfor gør det også ondt i mit hjerte at læse, at en hjemløs kvinde ikke tør at bede om en begrundelse for, hvorfor hun ikke længere må være på herberget. Lad mig fastslå, at selvfølgelig skal enhver have ret til at vide, hvorfor vedkommende er blevet bortvist.

Og selvfølgelig skal et ønske om en begrundelse eller en klagevejledning ikke fremskynde en bortvisning.

Når det er sagt, er det ledelsen og personalet på herberger og forsorgshjem, som besidder den største viden og faglighed på området. De kender brugerne bedst og ved, hvornår et herberg eller forsorgshjem er et trygt sted at være – og hvornår det ikke er.

Derfor har jeg også grundlæggende tillid til, at personalet på ordentlig og saglig vis forvalter de situationer, hvor bortvisning er nødvendig. Men regler og konsekvenser skal være tydelige og forudsigelige.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Svejstrup

Sekretariatsleder, Sand (De hjemløses Landsorgnisation)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2001)

Maria Durhuus

MF (S), kommunalbestyrelsesmedlem, Hvidovre Kommune
sygeplejerske









0:000:00