S og R: Økonomi må ikke afgøre handicapydelser

HANDICAPPEDE: Økonomiske hensyn må ikke bestemme, om handicappede får en ydelse eller ej, mener R og S, der derfor vil ændre økonomiaftalen mellem regeringen og KL efter valget - men de afviser ikke besparelser på det specialiserede socialområde.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Man misbruger en økonomiaftale ved at lægge kommuner og regering ord i munden. Alle - på tværs af partier - har vel en interesse i, at kommunerne har en række redskaber til at styre budgetterne.

Sofie Løhde (V)
Kommunalordfører

Man risikerer at gå på kompromis med, hvad der er det bedste for den enkelte borger, hvis økonomiske hensyn skal vægtes side om side med det faglige hensyn.

Rasmus Prehn (S)
Kommunalordfører

Selvom kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde tordner i vejret år efter år, vil De Radikale og Socialdemokraterne droppe regeringen og KL's aftale om at "præcisere," at økonomiske hensyn skal inddrages sammen med de faglige i vurderingen af, hvilke ydelser f.eks. handicappede har krav på.

Den del af økonomiaftalen for 2012 har blandt andet Socialrådgiverne og Dansk Handicaporganisationer været stærkt kritiske over for. De frygter, at f.eks. de handicappedes behov bliver tilsidesat af økonomisk kalkule i kommunerne.

Men deres bekymringer kan formentlig stilles i bero efter det nært forstående valg, hvis magten tipper til venstre.

"Man risikerer at gå på kompromis med, hvad der er det bedste for den enkelte borger, hvis økonomiske hensyn skal vægtes side om side med det faglige hensyn," siger Socialdemokraternes kommunalordfører, Rasmus Prehn, der slår fast, at partiet vil kæmpe for at skrotte den del af økonomiaftalen.

Synspunktet bakkes op af De Radikales kommunalordfører, Johs. Poulsen.

"Vi er stærkt skeptiske i forhold til, at man udhuler rettighederne for nogle af de svageste grupper i vores samfund. Derfor kan det meget vel være et område, der vil få et gennemsyn efter valget," siger han.

Regeringen har fortsat til gode at fremsætte de lovforslag, man lægger op til i økonomiaftalen. Derfor forventer Johs. Poulsen, at en eventuel ny rød regering vil vente til forhandlingerne om den nye økonomiaftale med at revurdere det specialiserede socialområde i aftalen.

Skræmmekampagne
Hos regeringspartiet Venstre er der kun hovedrysten tilovers for det, partiets kommunalordfører, Sofie Løhde, kalder et forsøg på "skræmmekampagne" fra De Radikale og Socialdemokraterne.

"Man har altid på det specialiserede socialområde ligesom i sundhedssektoren skulle tage økonomiske hensyn. Det er ikke nyt," slår hun hurtigt fast og afviser, at det er regeringens ønske at underminere de faglige hensyn på bekostning af de økonomiske.

I stedet fremhæver hun, at regeringen ønsker at give kommunerne redskaber til at styre de store udgiftsstigninger på området - f.eks. ved give kommunerne større råderum til selv at fastsætte et serviceniveau i stedet for ankeafgørelser og socialenævn, der ofte spiller en afgørende rolle for serviceniveauet i dag. 

"Det skaber større sammenhæng mellem dem, der bestiller en ydelse, og dem, der betaler for ydelsen. Det er et sundt princip, der også gælder inden for alle mulige andre områder," siger Sofie Løhde og fortsætter:

"Man misbruger en økonomiaftale ved at lægge kommuner og regering ord i munden. Alle - på tværs af partier - har vel en interesse i, at kommunerne har en række redskaber til at styre budgetterne," spørger Sofie Løhde.

0:000:00