Sådan bliver den sociale dagsorden

OVERBLIK: Barnets Reform vil dominere det nye folketingsår, lyder det fra flertallet af Folketingets socialordførere. Men også førtidspension, ungdomskriminalitet og psykiatri nævnes.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det duer ikke, at lærere og pædagoger undlader at rapportere om problemer, fordi de ikke tror, deres underretninger bliver fulgt op.

Vivi Kier
(K)

Ellen Trane Nørby (V)
Der er ingen tvivl om, at Barnets Reform kommer til at fylde meget. Et af fokusområderne for os bliver at satse mere på forebyggelse og sammenhæng for udsatte unge. Kommunerne skal være bedre til at sikre børnene efterværn, når et forløb er afsluttet, så de ikke glider tilbage i de gamle problemer igen. Samtidig er der en reform af førtidspensionen på vej. Her er behov for nytænkning. Antallet af unge, der kommer på fortidspension, stiger. Jeg tror ikke, det er godt, at de så tidligt i livet kommer på en livsvarig ydelse. Det vil gavne dem, at man med mellemrum tager deres sag op og vurderer, om de er nået til et andet punkt i deres liv. Ungdomskommissionens kommende forslag til bekæmpelse af ungdomskriminalitet vil også brede sig ind på det sociale område.

Marianne Jelved (R)
Med Barnets Reform skal vi sikre, at kommunerne ikke forsøger at spare på udgifterne til anbringelse, psykologbehandling og pædagogiske tilbud til udsatte børn. Når fagpersoner har fundet ud af, hvad et barn har brug for af behandling, må kommunen ikke blot give det halve, på samme måde som at det offentlige ikke må tildele en patient en halv blindtarmsoperation. På psykiatriområdet vil vi arbejde for, at man får lavet en slags behandlingsgaranti, så de mest trængende patienter og misbrugere kommer hurtigere i ordentlig behandling. Vi vil også forsøge at få fokus på voldsforebyggelse i hjemmet.

Martin Henriksen (DF)
Barnets Reform bliver det største emne. Og når den skal behandles, vil vi arbejde for, at man fremover får mere sikkerhed for, at vi får mere ud af den kommunale indsats. Samtidig er det også vigtigt, at man sikrer, at familien spiller en stor rolle i det sociale arbejde med børnene. Venstrefløjen har en tendens til at køre de biologiske familier ud på et sidespor, hvilket vi i de fleste sager mener er skadeligt for barnet. Vi vil i den kommende sæson også fokusere på de handikappedes forhold, det er en gruppe, som ikke råber højt, og der er ikke mange, der har fokus på dem. Samtidig vil vi have fokus på tildelingen og kontrollen med førtidspensioner. Vi har jo set den svindel, som nogle irakere har lavet.

0:000:00