Kronik

Socialarbejdere til regeringen: Hold fast i løftet om krisecentre til unge

KRONIK: Regeringen lovede i 2018, at de ville etablere ungekrisecentre, hvor børn og unge i akut krise kan henvende sig døgnet rundt. Centrene vil være et reelt sikkerhedsnet for de allermest udsatte børn og unge, skriver 20 socialarbejdere.

20 socialarbejdere inviterer regeringen til at mødes til en diskussion om ungekrisecentre.
20 socialarbejdere inviterer regeringen til at mødes til en diskussion om ungekrisecentre.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af 20 socialarbejdere, der alle er ansat i ”Den Sociale Døgnvagt” i Københavns Kommune
Se navnene i dokumentationsboks til højre eller i bunden af indlægget.

Der mangler ungekrisecentre, som børn og unge under 18 år kan opsøge på alle tider af døgnet, når de er i akut krise. Det ved man, når man arbejder med socialt udsatte børn og unge i den kommunale forvaltning. 

Vi er formentlig de socialarbejdere i Danmark, der møder flest børn og unge i akutte krisesituationer. De børn og unge, vi møder, har været udsat for omsorgssvigt, vold og andre overgreb. Virkeligheden er desværre, at vi ikke kan, og aldrig kommer til, at kunne hjælpe alle disse børn og unge, som har brug for hjælp, og det er der flere grund til. 

Den ene er, at vi som ansatte i kommunen er en myndighed, hvilket vi oplever er en barriere for en del børn, når de henvender sig for at få hjælp. Det kan skyldes, at de er opdraget til at have mistillid til det sociale system, eller at deres erfaringer med systemet har været så dårlige, at de ingen tillid har til, at det kan lade sig gøre at få hjælp herfra. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Får ikke hjælp i tide
En anden forklaring er, at det kan være vanskeligt for børn og unge at sætte ord på deres behov for hjælp i den akutte situation.

Måske har de endnu ikke noget sprog for deres situation, eller af loyalitet over for forældrene er de tilbageholdende med at fortælle, hvad de egentlig udsættes for.

Virkeligheden på en socialforvaltning og i en social døgnvagt er, at vi socialarbejdere indimellem afviser akut hjælp til børn og unge, som skulle have haft den tilbudt.

20 socialarbejdere, der alle er ansat i ”Den Sociale Døgnvagt” i Københavns Kommune

Dette medfører, at børn og unge, der udsættes for overgreb eller andre svigt, ikke altid i tide får den hjælp, de har behov for.  

Det er vores erfaring fra praksis, hvor vi sammenlagt har haft tusindvis af samtaler med børn og unge i akut krise, at der er en del af de børn, vi som system enten ikke er kommet i kontakt med i tide, eller som ikke har fået den hjælp, de behøver fra kommunen.

De vil alle være i målgruppen for at henvende sig på et ungekrisecenter. For disse børn vil et ungekrisecenter have en afgørende kontaktetablerende og brobyggende effekt i forhold til, at vi som socialarbejdere i kommunen efterfølgende kan indlede et samarbejde med barnet, den unge og familien om den unges trivsel.   

Læs også

Et sikkerhedsnet
Ungekrisecentrene vil ud over at have en brobyggende funktion til kommunerne også være et reelt sikkerhedsnet for de allermest udsatte børn og unge, som kan gribe dem, når vi andre ikke formår det. Virkeligheden på en socialforvaltning og i en social døgnvagt er, at vi socialarbejdere indimellem afviser akut hjælp til børn og unge, som skulle have haft den tilbudt.

Det vil ske, fordi socialt arbejde ikke er en eksakt videnskab, og vi socialarbejdere selvfølgelig også laver fejlskøn og ikke altid er i stand til at dokumentere barnets situation tilstrækkeligt i den akutte fase.

Vores opfordring til jer på Christiansborg er derfor, at I holder det fantastisk gode løfte, I har givet til børn og unge i 2018. Her forhandlede I en pulje på plads til ungekrisecentre, således at de børn og unge, som fremover står i en akut krise, altid har et ungekrisecenter, som de kan ringe til eller møde personligt op ved.

Vi vil gerne invitere jer til at mødes med os, så ring eller skriv gerne til en af os.

 

Dokumentation

Afsendere på indlægget

  • Fie Risager, socialrådgiver
  • Lisa Buchard, socialformidler
  • Marie Skovgaard, socialrådgiver
  • Ida Kofod, socialrådgiver
  • Ida Lundsten, socialrådgiver
  • Annette Ritz, socialrådgiver
  • Anja Carlsen, socialrådgiver
  • Pia Hansen, socialrådgiver
  • Joakim Larsson, socialrådgiver
  • Karin Thomsen, socialformidler
  • Mette Baymler, pædagog
  • Katrine Betzer, socialrådgiver
  • Maria Brandt, pædagog
  • Camilla Pedersen Birk, pædagog
  • Lærke Honoré, socialrådgiver
  • Melanie Ellegaard, pædagog
  • Boline Kurre, socialrådgiver
  • Ida Skov, socialrådgiver
  • Sebrina Wulff Blaaberg, socialrådgiver
  • Mia Kofoed, socialrådgiver.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00