Debat

Socialpædagogerne: Med høj faglighed skal vi for alt i verden undgå Housing First ’light’

Den nye hjemløseaftale bygger på nødvendige og dokumenterede redskaber i forhold til at nedbringe hjemløsheden. Men det er afgørende at sikre, at den nye bostøtteparagraf i praksis består en stærk, socialpædagogisk faglighed, skriver Benny Andersen.

Et løft af fagligheden og dermed kvaliteten af indsatsen må nødvendigvis
være en del af løsningen, hvis indsatserne skal batte, skriver Benny Andersen. 
Et løft af fagligheden og dermed kvaliteten af indsatsen må nødvendigvis være en del af løsningen, hvis indsatserne skal batte, skriver Benny Andersen. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Benny Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med den nye politiske aftale om ’Fonden for blandede byer’ er kursen sat: Flere billige boliger og mere specialiseret støtte på vej. Og det er godt.

For begge dele er meget vigtige elementer, når hjemløse mennesker skal ud af deres hjemløshed. Samtidig ved vi, det virker. Det er dokumenteret, at kombinationen af en boligløsning og fleksibel, intensiv social bostøtte, der inddrager borgeren, kan bringe mennesker ud af hjemløshed.

Alligevel er det indtil nu kun en tredjedel af hjemløse, der har en bostøttemedarbejder, støttekontaktperson eller lignende tilknyttet og dermed modtager en såkaldt Housing First-indsats. Så vi glæder os til at sætte strøm til den del af aftalen.

I dag er det desværre sådan, at kun godt halvdelen af medarbejderne på sociale tilbud har den nødvendige socialpædagogiske faglighed, og mange steder oplever man massive rekrutteringsudfordringer. 

Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

Og når vi skruer op, er det vigtigt, at både kommunerne og Christiansborg prioriterer fagligheden og kvalitet i de indsatser, der skal gives til hjemløse.

Et løft af faglighed og kvalitet

Vi skal for alt i verden undgå Housing First ’light’- indsatser, der ikke skaber de ønskede resultater. Derfor skal der prioriteres faglighed.

Vi skal sikre, at den nye bostøtteparagraf i praksis består en stærk, socialpædagogisk faglighed. Og det skal vi, fordi socialpædagoger er den faggruppe, der er specialuddannet til at støtte socialt udsatte mennesker i hverdagen til at kunne leve et liv med muligheder, udvikling og selvbestemmelse.

I dag er det desværre sådan, at kun godt halvdelen af medarbejderne på sociale tilbud har den nødvendige socialpædagogiske faglighed, og mange steder oplever man massive rekrutteringsudfordringer.

Et løft af fagligheden og dermed kvaliteten af indsatsen må nødvendigvis være en del af løsningen, hvis indsatserne skal batte.

Og i det gode arbejde med at bekæmpe hjemløshed er det vigtigt, at vi fokuserer på de mennesker, det hele handler om og tilpasser indsatsen efter det enkelte menneske.

Ikke alle trives i egen bolig

For målet må ikke bare være at få mennesker bragt ud af hjemløsestatistikken, men at mennesker i hjemløshed bliver hjulpet til et værdigt og meningsfuldt liv. Også selvom det betyder, at vi må tilpasse systemet, så det passer til de mennesker, det drejer sig om.

Mennesker i hjemløshed har brug for forskellige indsatser, alt afhængig af for eksempel alder, hjemløsesituation, misbrug, psykisk sygdom og sociale problemstillinger.

Benny Andersen
Formand, Socialpædagogerne

For ikke alle mennesker i hjemløshed trives med at skulle opholde sig i egen bolig – faktisk viser tal fra Odense, at cirka 20 procent af borgerne i Housing First-indsatsen efter 3 år ikke længere kan påvises at være i egen bolig ud fra de tilgængelige data.

Mennesker i hjemløshed har med andre ord brug for forskellige indsatser, alt afhængig af for eksempel alder, hjemløsesituation, misbrug, psykisk sygdom og sociale problemstillinger.

Det skal vi have blik for, og vi skal sikre, at der også er tilbud til dem. Og så skal vi samtidig hurtigst muligt få implementeret aftalen, så vi langt om længe kan give den helt rette specialiserede støtte til hjemløse mennesker, der ofte kæmper med misbrug og psykisk sygdom.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00