Debat

EL: Hjemløseindsats må ikke være dække for at hive penge ud af fælleskassen og skumme fløden

Housing First skal få mange flere hjemløse ud af herbergerne og over i egen bolig. Men inden vi begynder at lukke pladser på herbergerne, bør vi indføre et forbud mod profit på sociale tilbud, så fagligheden for de mest udsatte borgere er i højsædet på de tilbud, der står tilbage, skriver Pernille Skipper (EL). 

Flere har opdaget, at man kan tjene gode penge på selvmøderprincippet og de mest udsatte grupper i vores samfund, skriver Pernille Skipper (EL). 
Flere har opdaget, at man kan tjene gode penge på selvmøderprincippet og de mest udsatte grupper i vores samfund, skriver Pernille Skipper (EL). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Pernille Skipper
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er mange gode takter i regeringens udspil til en ny hjemløseindsats. For første gang i mange år bliver der rent faktisk gjort noget strukturelt for at hjælpe mennesker ud af hjemløshed og ud af de mange problemer, der ofte følger med. 

Housing first er tanken. Først bolig og så massiv bostøtte. Det er den rigtige vej at gå.

Men det er ikke uden problemer. Hvis vi lykkes med housing first-strategien og får langt flere mennesker over i egen bolig, bliver der behov for færre herbergspladser.

Temadebat

Kan nyt hjemløseudspil nedbringe hjemløsheden én gang for alle?

I sidste måned præsenterede social- og ældreminister Astrid Krag (S) regeringens nye hjemløseudspil, som skal hjælpe med at bringe antallet af hjemløse i Danmark markant ned og helt afskaffe den langvarige hjemløshed. 

Med udspillet vil regeringen blandt andet ændre på refusionsreglerne, så kommunerne fremover kan få refunderet udgifter til støtteordninger i de billige boliger, som hjemløse borgere skal tilbydes.

Antallet af hjemløse er de sidste ti år steget med 30 procent til 6431 personer ved den seneste hjemløsetælling i 2019.   

Altinget Social spørger de næste uger, hvilke tandhjul der bør skrues på for, at udspillet bliver en succes, og den langvarige hjemløshed afskaffet. 

Mød det foreløbige panel: 

  • Lars Benjaminsen, seniorforsker, Vive 
  • Ask Svejstrup, sekretariatsleder, SAND (De Hjemløses Landsorganisation)
  • Vibe Klarup, formand, Rådet for Socialt Udsatte 
  • Kåre Skarsholm, chefkonsulent, Selveje Danmark
  • Benny Andersen, forbundsformand, Socialpædagogerne 
  • Pernille Skipper (EL), socialordfører og medlem af Folketinget
  • Søren Dahl Nielsen, tidligere hjemløs og initiativtager til Hjemløsemarchen 
  • Per K. Larsen, forretningsordfører, Overførstegården   
  • Ole Abildgaard Mikkelsen, direktør, WeShelter 
  • Jeanette Ellen Bauer, chef, Kirkens Korshær

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er positivt, ligesom det er fornuftigt at lade herbergerne omdanne sig til alternative boformer eller yde bostøtte, så vi fortsat vil drage nytte af den store viden og faglighed, som herbergernes ansatte har. Men lykkes det, bliver det endnu mere nødvendigt at få skåret dem fra, der kun driver herberger for at tjene penge og skumme fløden.

Pengene skal bruges på de mest udsatte


Selvmøderprincippet er helligt. Vi skal aldrig, aldrig, aldrig pille ved, at det enkelte herberg og det enkelte kvindekrisecenter selv vurderer, hvem der har behov for en plads. Det må aldrig blive en del af det tunge visitationssystem i kommunen. 

Men princippet bygger også på tillid, og den er der desværre nogen, der misbruger.

Herberger med reklamer for ”surfingskoler” og rengøringsvirksomheder, der åbner kvindekrisecentre, skyder op rundt omkring, og flere har opdaget, at man kan tjene gode penge på selvmøderprincippet og de mest udsatte grupper i vores samfund. 

Der findes selvfølgelig også gode private tilbud, der ikke slækker på fagligheden for at øge profitten. Men uanset hvad, er penge der trækkes ud af systemet og udbetales som overskud til private ejere, penge der burde have været brugt på samfundets mest udsatte. 

Det er ikke i orden. 

Kan ikke komme udenom profitforbud

Regeringen vil gerne have, at vi forpligter os til at lave en plan for den lavere kapacitet på herberger, som en del af den nye hjemløsestrategi. Det er vi enige i. Men når der skal lukke herbergspladser, skal vi saftsuseme sikre, at det er de rigtige, der lukker. 

Jeg mener ikke, at vi kan komme udenom et forbud mod profit i den forbindelse. 

Konkret vil vi lovfastsætte et forbud mod at trække profit ud af sociale tilbud, der er drevet efter serviceloven §109 og 110, det vil sige kvindekrisecentre og herberger. De to slags tilbud er nemlig underlagt selvmøderprincippet. Selvmøderprincippet betyder, at man kan indskrive sig på et kvindekrisecenter eller herberg uden forudgående visitation fra kommunen, og kommunen er forpligtet til at yde tilskud uagtet. 

Det gør de to tilbudsformer særligt sårbare.

Vi har set på mange velfærdsområder, hvordan profitmagere skyder frem og driver for dårlige tilbud, hvor pengene går til overskud i stedet for sociale indsatser. Det sker i høj grad på herbergs- og krisecenterområdet. 

Det er en bunden opgave at få stoppet det, og det bliver endnu mere nødvendigt, hvis vi skal gennemføre et politisk greb, som vil forandre hele den danske hjemløseindsats for fremtiden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00