Spild af ressourcer at ledige skal til samtale hver måned

REFORM: Koch-udvalget vil skrue massivt op for brugen af samtaler i jobcentre og a-kasser. Fremover skal ledige til samtale hver måned i det første halve år. Det er spild af ressourcer med så mange pligtsamtaler, lyder kritikken fra a-kasser og socialrådgivere.
Jørgen Skadhede

Pligtsamtaler hver måned de første seks måneder vil generere næsten en million nye samtaler om året. Det er bedre at bruge tiden på dem, der rent faktisk har et behov, i stedet for at bruge kræfterne på dem, der alligevel selv kan finde et nyt job.

Verner Sand Kirk
Direktør i A-kassernes Samvirke
I dag skal de ledige kun til samtale i jobcenteret eller a-kassen hver tredje måned. Men Carsten Koch-udvalget foreslår at udvide brugen af jobsamtaler, så de ledige skal til samtaler en gang hver måned i de første seks måneders ledighed.

"Der er stærk evidens for, at samtaler virker, og at rådgivende samtaler virker bedre end monitorerende og rådighedskontrollerende samtaler," sagde ekspertudvalgets formand, Carsten Koch, onsdag under en konference om reformen af jobindsatsen i Ingeniørhuset i København.

Tiden kan bruges bedre
Men anbefalingen om at skrue så massivt op for samtaleværktøjet blev på konferencen mødt med kritik og skepsis af socialrådgivere og a-kasser.

De er enige i, at rådgivende samtaler er et godt og effektivt værktøj. Men de er stærkt imod tanken om pligtsamtaler til alle ledige en gang om måneden det første halve år:

0:000:00