Debat

Spot på den nye kontanthjælpsreform

PRÆSENTATION: Kan en lavere kontanthjælpsydelse medvirke til at få folk i uddannelse eller arbejde? Det sætter Altinget | Social i denne måned fokus på. Læs mere her, og mød panelet.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Gør din pligt, og kræv din ret,” siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Jyllands-Posten i kølvandet på den nye kontanthjælpsreform, der skal styrke aktiveringen af kontanthjælpsmodtagere fra 1. januar 2014.

I foråret 2013 vedtog regeringen og de borgerlige partier den nye kontanthjælpsreform, der med lavere ydelser skal medvirke til at få folk fra kontanthjælpssystemet over i uddannelse eller i arbejde.

Det betyder blandt andet, at kontanthjælpen til uddannelsesparate unge under 30 år erstattes af en uddannelsesydelse på størrelse med SU. Det betyder også, at der et krav om at arbejde for kontanthjælpen efter senest tre måneder, hvis man er jobparat, samt skrappere sanktioner over for arbejdsløse, der gentagne gange siger nej til tilbud om uddannelse og arbejde.

Reformen har vagt røre i såvel politiske som borgerlige rækker, og flere spørgsmål stiller sig i kø:

Har jobcentrene ressourcer nok til at leve op til aktiveringsopgaven? Er der arbejds- og/eller uddannelsespladser nok? Har modtageren mulighed for at betale for egen lejlighed på boligprisernes nuværende niveau, eller vil vi opleve flere udsættelser? Hvad kommer den gensidige forsørgerpligt for samlevende par til at betyde for familiernes børn?

Det vil Altinget.dk gerne være med til at sætte et nødvendigt fokus på. 

Alle kan deltage i debatten. Send din mail til [email protected]

Fakta

Fra 16. januar og en måned frem handler Socialdebatten om den nye kontanthjælpsreform.

Socialdebatten på Altinget | Social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område. 

Læs debatten her

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

 

Denne måneds debatpanel består af syv personer med særlig viden inden for socialområdet. Læs om panelet her:

<img align="left" src="@navn=finn sørensen@" />Finn Sørensen, folketingsmedlem samt kommunal- og socialordfører for Enhedslisten.
Finn Sørensen har arbejdet som fabriks- og bryggeriarbejder. Derudover har han været formand for bryggeriarbejdernes fagforening i 18 år og fungeret som næstformand i 3F Industri og Service i 7 år. Han gik ind i politik i 2007, men blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2011 for Københavns Storkreds. Finn Sørensen har været socialordfører, ordfører for indsats mod social dumping samt ordfører for Grønland og Færøerne siden 2011 og kommunalordfører siden 2012. 

<img align="left" src="@navn=ole pass@" />Ole Pass, formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark og socialdirektør i Rødovre Kommune.
Med snart 40 års erfaring på det sociale område har Ole Pass beskæftiget sig med alle hjørner af social- og forebyggelsesområdet. Som formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark samler han de kommunale chefer på social-, beskæftigelses- og sundhedsområdet for blandt andet at erfaringsudveksle og påvirke lovgivning. Ifølge Ole Pass arbejder han for at skabe social lighed i sundhed, styrke indsatsen for udsatte børn og unge og forbedre tilbud til psykisk sårbare og handicappede. 

<img align="left" src="@navn=jann sjursen@" />Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Ud over at være formand for Rådet for Socialt Udsatte har Jann Sjursen været generalsekretær for Caritas Danmark siden 2007. Udsatterådet er et uafhængigt rådgivningsorgan, som følger indsatsen på området for socialt udsatte, hvorfra de kan rådføre regeringen og fungere som talerør for socialt udsatte. Medlemmerne af Udsatterådet er personligt udpeget af socialministeren på baggrund af deres indsigt og erfaringer med de udsatte grupper. Jann Sjursen har været formand for Kristeligt Folkeparti og har været energiminister under Nyrup. Folketingsmedlem fra 1998 til 2005.

<img align="left" src="@navn=dennis kristensen@" />Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.
Dennis Kristensen er født i 1953 og uddannet portør. Dennis Kristensen har siden 2002 indtaget formandsposten i fagforeningen FOA, men hans rejse igennem det danske fagforeningslandskab begyndte tilbage i 1976, hvor han ved et tilfælde kom ind i fagbevægelsen, mens han arbejdede som portør. Han fungerede som afløser for en tillidsmand, der var på orlov, og har siden ikke givet slip i den danske fagbevægelse. I 1996 blev han den første formand i FOA's Afdeling 1, der dækkede det daværende Københavns Amt og de 18 kommuner samt Hovedstadens Sygehusfællesskab. 

<img align="left" src="@navn=majbrit berlau@" />Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.
Er uddannet socialrådgiver og har arbejdet på kontanthjælpsområdet med nogle af de mest udsatte borgere. I 2012 blev Majbrit Berlau valgt som formand for Dansk Socialrådgiverforening. Indtil da var hun fra 2007 formand for Dansk Socialrådgiverforening i region Øst og gennem otte år medlem af foreningens hovedbestyrelse. Ifølge Majbrit Berlau har hun igennem årene i fagbevægelsen været med til at sætte fokus på, at faglighed, kvalitet og økonomi er hinandens forudsætninger, og at det kan betale sig at investere i det sociale arbejde.

<img align="left" src="@navn=peter hvid amstrup@" />Peter Amstrup, direktør på erhvervsskolen EUC Vest i Esbjerg.
Peter Amstrup har, ud over at være direktør på erhvervsskolen EUC Vest, gennem de seneste fem år været formand for interesseorganisationen Danske Erhvervsskoler – Lederne. Han er oprindeligt læreruddannet, men har i en længere årrække arbejdet med kvalitetsstyring og TQM i danske virksomheder. Peter Amstrup har de seneste 20 år arbejdet i erhvervsskolesektoren.

<img align="left" src="@navn=niels egelund@" />Niels Egelund, professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.
Niels Egelund er professor i specialpædagogik og national projektleder for PISA i Danmark. Han har arbejdet med skoleforhold siden 1970. Først som lærer, så som psykolog og siden 1977 som forsker. Niels Egelund skriver, at han er meget kritisk over for den danske reformpædagogik. Han mener, den er dårlig over for elever fra mindre priviligerede miljøer. Niels Egelund skriver også, at der er brug for en opstramning af krav og struktur, og han mener i den forbindelse, at Danmark kan lære meget af andre lande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Jann Sjursen

Fhv. energiminister, MF og partiformand (KrF/KD), fhv. generalsekretær, Caritas Danmark 2007-2019 og landsleder i Tuba
lærer (Haslev Seminarium. 1988)

Ole Pass

Fhv. socialdirektør, Rødovre Kommune, fhv. landsformand, Foreningen af socialchefer i Danmark
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00