Debat

Tidligere chefredaktør på Hus Forbi: Hjemløsereformen sender gadesovere og sofasurfere bagerst i køen

Hjemløsereformen trådte i kraft 1. oktober, men den vil langt fra gavne alle hjemløse. Reformen hjælper især de mennesker, der bor på herberg og bosteder, men glemmer det store mørketal af hjemløse i Danmark, skriver Peter Andersen.

Hvis du opholder dig på et herberg, er du garanteret hjælp, men kommer du fra gaden, en vens sofa, et psykiatrisk hospital, et fængsel eller alt muligt andet, er du ikke, skriver Peter Andersen.
Hvis du opholder dig på et herberg, er du garanteret hjælp, men kommer du fra gaden, en vens sofa, et psykiatrisk hospital, et fængsel eller alt muligt andet, er du ikke, skriver Peter Andersen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Peter Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mød Junior: Ung mand på vej ind i de midaldrendes rækker, og som har været on-off hjemløs i en årrække.

I øjeblikket er han on og registreret under postnummer 9999, som er koden for 'uden kendt adresse', men han overnatter for det meste hos en kammerat, når de ellers kan holde hinandens selskab ud i en etværelses.

Den såkaldte Housing First-tilgang skal sættes på skinner, og vel at mærke – for nu at blive i allegorien – som et højhastighedstog og ikke en IC4-model.

Peter Andersen
Journalist, redaktør og kommunikatør

Med andre ord er Junior prototypen på en sofasurfer, lidt ude, lidt inde, lidt her og lidt der. Men for to år siden kontaktede han Hjemløseenheden i København Kommune, for han synes, han er blevet voksen nok til at få sin egen lejlighed.

Som alle ved, er det der med billige lejligheder i København ikke noget, man bare lige får, så Junior venter stadig. Og så skulle man tro, han ville være lykkelig for, at Danmark 1. oktober fik en hjemløsereform, som har den smukke ambition at afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark.

Den såkaldte Housing First-tilgang skal sættes på skinner, og vel at mærke – for nu at blive i allegorien – som et højhastighedstog og ikke den IC4-model, der hidtil har været en mere passende sammenligning.

Sådan ser Junior bare ikke helt på det selv. Hans frygt er, at han og andre sofasurfere og gadesovere ryger bag i køen, og når man spørger til hans forventninger, er hans første indskydelse, at det bliver 'ret kaotisk', når mere end 2.000 hjemløse på meget kort tid skal have lagt personlige handleplaner, flytte fra herberg til en egnet bolig og have hjælp til deres mangeartede problemer, så de ikke ender på gaden igen. 

Læs også

Intentionen er rigtig

Intentionen er helt rigtig: At hjemløse hurtigere skal have en bolig og derefter den nødvendige hjælp, så de ikke ender på gaden igen. Det er selve definitionen på Housing First. Som katalysator har man indført et midlertidigt huslejetilskud, som kan gøre flere boliger opnåelige for mennesker, der typisk er på kontanthjælp.

Der er bare nogle huller, som gør det svært at skrue forventningerne særlig højt op, og som får en hjemløs som Junior til at forudse kaos.

Et af de store er, at reformen ikke designet til at hjælpe alle hjemløse.

Målgruppen er mennesker, der har ophold på herberg eller forsorgshjem efter paragraf 110 i Serviceloven. Ifølge analyse- og forskningscentret VIVE’s seneste tælling gælder det knap halvdelen af de registrerede hjemløse, men det er velkendt, at der er et stort mørketal.

Og hvor det er relativt overskueligt at holde styr på dem, der overnatter på et herberg, er det noget sværere med unge, der sover hos kammerater og holder sig væk fra væresteder, varmestuer og andre tilbud, hvor man kan blive talt med.

Så reelt er det måske en tredjedel af de hjemløse, der kan få glæde af reformen – måske endnu færre. 

Læs også

Uheldig genvej

Hvorfor laver man så ikke en reform, som hjælper alle hjemløse? It’s the economy, stupid! Der er groft sagt lavet en byttehandel, hvor staten tager nogle penge fra kommunerne med den ene hånd og leverer dem tilbage med den anden.

Så reelt er det måske en tredjedel af de hjemløse, der kan få glæde af reformen – måske endnu færre.

Peter Andersen
Journalist, redaktør og kommunikatør

Hvis du opholder dig på et herberg, er du garanteret hjælp, men kommer du fra gaden, en vens sofa, et psykiatrisk hospital, et fængsel eller alt muligt andet, er du ikke. Og Junior risikerer altså at skulle vente endnu længere på en bolig, fordi kommunen vil have incitament til først at hjælpe de hjemløse, der har et statstilskud med i baglommen.

Hidtil har staten refunderet halvdelen af kommunernes udgifter til ophold på de såkaldte paragraf 110-boformer, og det er blevet en dyr omgang. Antallet af herberger er vokset de seneste år, og det samme er antallet af overnatninger, for der er intet krav om visitation.

Har en hjemløs fået plads på et herberg, har hjemkommunen bare at punge ud, og så kan kommunen så sende halvdelen af regningen til staten.

Fra 1. oktober er der imidlertid sat en prop i. Kommunerne kan nu kun få statsrefusion i fire måneder – derefter skal pengene 'følge den hjemløse' ud i den nye bolig i form af bostøtte.

Dermed kan herberger og forsorgshjem blive en genvej for hjemløse, og det er ikke nødvendigvis supersmart. Det kan være et råt miljø med vold og misbrug, og Junior er en af dem, der meget nødig vil turen forbi et herberg. Han har prøvet det før, og er bange for, at han vil falde tilbage til gamle, dårlige vaner og med egne ord 'gå i hundene'. 

Læs også

Utilstrækkelig bostøtte

Junior overvejer dog alligevel at tage genvejen for ikke at rykke tilbage i boligkøen og for at være sikker på, at han får hjælp til for første gang at skulle bo i en lejlighed for sig selv. Men vil han så også få den rigtige hjælp?

Dermed kan herberger og forsorgshjem blive en genvej for hjemløse, og det er ikke nødvendigvis supersmart. Det kan være et råt miljø med vold og misbrug.

Peter Andersen
Journalist, redaktør og kommunikatør

Der er to hovedforklaringer på, at hjemløsheden er steget, siden Folketinget i 2009 fik den første hjemløsestrategi, som også bekendte sig til Housing First: Mangel på billige boliger og utilstrækkelig bostøtte.

Kommunerne har over en bred kam valgt de billigste og mest ufleksible løsninger, men hjemløse har ofte komplekse problemer med misbrug, psykiske lidelser og somatiske sygdomme og skal derudover helt grundlæggende lære, hvordan man bor.

Seniorforsker ved VIVE, Lars Benjaminsen, som er tovholder på hjemløsetællingen, skrev et debatindlæg på Altinget i foråret. Han er i reglen en forsigtig mand, men her kom han med en kraftig opfordring til kommunerne om, at der skal skrues op for den specialiserede støtte, hvis hjemløsereformen skal lykkes. Og han pegede specifikt på den bostøttemetode, der forkortes ACT. Det er den mest intensive, men også den dyreste og mindst benyttede.

Jeg ser måske spøgelser, men belært af erfaringer med prioriteringerne i økonomisk pressede kommuner tvivler jeg stærkt på, at de vil lytte til seniorforskeren, selvom der nu er penge øremærket til formålet.

I øvrigt har flere kommuner på forhånd meddelt, at ACT slet ikke bliver en del af deres værktøjskasse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Andersen

Journalist og kommunikatør
Journalist (DJH, 1987)

Lars Benjaminsen

Seniorforsker, Vive
ph.d. i sociologi (Københavns Uni. 2006)

0:000:00