Debat

Far til søn med Downs: Kommunen vil reducere hans livskvalitet markant med besparelserne på socialområdet

Min søn, der har Downs syndrom, har i mange år haft glæde af to fritidstilbud, der skaber støttende fællesskaber for udsatte mennesker. Nu overvejer Københavns Kommune at spare på disse tilbud, siger Anders Hedegaard.

Københavns
Kommune varsler besparelser på socialområdet, og et af de steder, hvor
sparekniven tilsyneladende skal sættes ind, er på de tilbud, der er målrettet
nogle af de mest udsatte mennesker i samfundet, skriver Anders
Hedegaard.
Københavns Kommune varsler besparelser på socialområdet, og et af de steder, hvor sparekniven tilsyneladende skal sættes ind, er på de tilbud, der er målrettet nogle af de mest udsatte mennesker i samfundet, skriver Anders Hedegaard.Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Anders Hedegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Min søn, Morten, er knust i disse dage. Morten er 31 år og har Downs syndrom. I mange år er han kommet fast i to selvejende tilbud – Voksenklubben, Lavuk og KIFU, Københavns Idrætsforening for Udviklingshandicappede.

De har begge har specialiseret sig i at skabe fællesskaber og aktiviteter for mennesker med særlige udfordringer. Tilbuddene har været et omdrejningspunkt for min søns hverdag, og de har haft afgørende betydning for hans sundhed og livskvalitet.

Men nu er de to tilbud – samt adskillige andre – i alvorlig fare for at blive lukket. Københavns Kommune varsler besparelser på socialområdet, og et af de steder, hvor sparekniven tilsyneladende skal sættes ind, er på de tilbud, der er målrettet nogle af de mest udsatte mennesker i samfundet.

Det viser et nyligt offentliggjort sparekatalog fra Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Derfor er Morten ramt og frustreret. Og det er jeg også. Som far er det frygteligt at være vidne til, hvor voldsomt det rammer min søn og hans kammerater, at det nu er på tale at spare deres fællesskaber væk.          

Specialiseret støtte

Hvad der kendetegner de tilbud, som min søn i årevis har haft adgang til, er, at de tilgodeser en gruppe mennesker, som ellers har svært ved at finde sig til rette i nogle af samfundets øvrige tilbud.

Det er livskvaliteten for min udviklingshæmmede søn, som I vil spare væk

Anders Hedegaard
Bestyrelsesformand, ALK-Abello A/S, Ellab A/S samt far til søn med Downs syndrom

For mange – inklusive min søn – er det ikke bare et fast holdepunkt, som de møder ind til.

Det er det primære fællesskab i deres liv.

Om det er hyggeaftener, fodbold, musikfestivaler, udflugter eller noget helt femte, der er på programmet, så er det her, at de kan knytte venskaber blandt ligesindede.  

Læg dertil, at de folk, som tager imod min søn og hans kammerater og faciliterer deres aktiviteter, er socialfaglige medarbejdere med en bred vifte af kompetencer.

Medarbejdere, som ved, hvordan fællesskab og aktiviteter kan motivere et menneske som min søn til at tage vare på mange af hverdagens udfordringer på egen hånd.

Vejen til stigmatisering

Alt det overvejer Københavns Kommune nu at lukke, fordi det vurderes, at der eksempelvis kan hentes otte millioner kroner om året på socialområdet ved at opsige kontrakten med et af de selvejende tilbud.

Den menneskelige pris for denne manøvre kan vise sig tårnhøj, og den kan lynhurtigt komme til at koste samfundet langt mere end de sparede kroner, som der lægges op til.

Med en lukning er vejen nemlig banet for en stigmatisering af en samfundsgruppe, der i forvejen er udsat, og hvis stemme kun sjældent bliver hørt.

Læs også

Hvad dette kan komme til at medføre af andre former for støtteforanstaltninger, kan man kun gisne om, men jeg vil vove en påstand: Billigt bliver det ikke! Jeg kender min søn godt nok til at vide, at hvis tilbuddene fjernes, vil det føre til isolation, passivitet og deraf følgende sundhedsmæssige udfordringer.

Udover at man med et pennestrøg fjerner min søns og hans kammeraters netværk, så fjerner man også en stor del af deres identitet, fordi det er her, at de har kunnet boltre sig på deres egne præmisser.

Faktum er, at min søn og hans kammerater ikke selv er i stand til at skabe et nyt fællesskab.

Stik imod strategien

Hvad der kan undre, er, at velfungerende tilbud som dem, min søn nyder godt af, overhovedet har fundet vej til sparekataloget fra Københavns Kommunes Socialforvaltning.

Den menneskelige pris for denne manøvre kan vise sig tårnhøj og koste samfundet langt mere end de sparede kroner

Anders Hedegaard
Bestyrelsesformand, ALK-Abello A/S, Ellab A/S samt far til søn med Downs syndrom

Det går således stik imod det, der er strategien for forvaltningens indsatsområder i 2023-2025.

Her hedder det, at indsatserne skal fokusere på ”Et godt liv med deltagelse i fællesskabet”, ”Borgerens vej mod selvstændigt liv” og ”En plads i fællesskabet”.

Alle tre punkter indfries lige nu for min søn, når han flere gange om ugen møder vennerne og de socialfaglige medarbejdere i de to selvejende fritidstilbud.

Hvorfor det ikke skal være sådan i fremtiden, har jeg svært ved at forklare min søn.

Mest af alt fordi jeg heller ikke selv forstår det ugennemtænkte og kyniske regnestykke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Hedegaard

Formand, ALK Abelló, formand, Ellab
cand.polyt. (DTU 1988)









0:000:00