Debat

Settlementet: Udsigt til nedskæringer truer livsvigtige sociale indsatser

Kommunen må tænke på de langsigtede konsekvenser af at skære i støtten til Settlementet Vesterbro. Driftsstøtten udgør en afgørende hjælp for tusindvis af udsatte københavnere. Vi opfordrer politikerne til at finde alternative løsninger, skriver Vibeke Vinther.

Saxogade er en socialøkonomiske gade, hvor unge og ældre finder egne ressourcer og skaber nye arbejdsfællesskaber. En vej ud af passiv forsørgelse og ind i et aktivt fællesskab, men som nu er truet af manglende driftsstøtte, skriver Vibeke
Vinther.
Saxogade er en socialøkonomiske gade, hvor unge og ældre finder egne ressourcer og skaber nye arbejdsfællesskaber. En vej ud af passiv forsørgelse og ind i et aktivt fællesskab, men som nu er truet af manglende driftsstøtte, skriver Vibeke Vinther.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Vibeke Vinther
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Settlementet er vi dybt rystede over de mulige bebudede nedskæringer. Vi har arbejdet socialt i Vesterbros og Københavns gader i over 100 år. Vi er lige nu truet på en måde, der kan ramme tusinder af byens mest udsatte.

København er en af verdens rigeste hovedstæder. Ulighed og ensomhed vokser. Byen har hårdt brug for et civilsamfund, der tager ansvar og er med til at sikre de mest udsatte iblandt os.

Vi appellerer til, at politikerne bruger alle kræfter, så vi undgår de annoncerede besparelser i Settlementet, de øvrige civilsamfundsorganisationer og blandt kommunens egne truede vigtige indsatser.

På den lange bane opfordrer vi til en dyb indånding og en ny strategi for samarbejdet med civilsamfundet i København, så vi får forudsigelige vilkår – modsat den akutte stress-oplevelse, vi lige nu står i.

Med sikre rammer kan vi i endnu højere grad udvikle og forankre vores socialt forebyggende arbejde, muligvis i et samspil med endnu flere fonde end tilfældet er i dag.

På sigt vil det spare kommunen for langt mere end de 85 millioner, man lige nu står overfor at skulle skære i det afgørende forebyggende arbejde.

En hjælp til gadens folk

Settlementet er i København for gadens folk. Og vi driver et efterhånden legendarisk værested, Gang i Gaden, i Istedgade.

Her får mennesker ramt af social ulighed deres daglige støtte, fællesskab og rådgivning når livet brænder på.

Værestedet giver mennesker i udsathed livskvalitet og fællesskab

Vibeke Vinther
Forstander Settlementet Vesterbro

Der er kaffe på kanden, højt til loftet, mulighed for tøjvask og en sofa til en tiltrængt lur.

Frivillige frisører og fysioterapeutstuderende kommer hver onsdag, så er der wellness.

Ingen er forkerte i værestedet Gang i Gaden. Tilliden, omsorgen, den tætte rådgivning er markant. Støtte til overblik over økonomi, styr på lægebesøg, aftaler med socialforvaltning.

Ingen er i tvivl. Værestedet giver mennesker i udsathed livskvalitet og fællesskab.

Ultimativt forebygger vi hjemløshed og indlæggelser i psykiatrien. Brugerne har hele tre gange lavet kampagne for at sikre deres sted. ”Uden værestedet dør vi”, skrev de til Københavns politikere, sidst vi kæmpede for overlevelse.

I dag knapt et halvt år efter er indsatsen i fare igen.

Socialøkonomisk gade aktiverer og skaber nye arbejdsfællesskaber

Vi driver verdens eneste socialøkonomiske gade i Saxogade. Unge og ældre finder frem til egne ressourcer og kommer ud i nye arbejdsfællesskaber via mentorer og de ni socialøkonomiske butikker.

Både de aktivitetsparate over 30 år, og unge, der på grund af en række udfordringer står uden uddannelse eller arbejde, kommer i vores forløb.

Læs også

Mennesker går fra udsathed og passiv forsørgelse ind i arbejdsfællesskabet og væk fra kontanthjælpen.

Også denne indsats hviler på vores fundament, den helt afgørende støtte til drift, der nu er i fare.

Vores rådgivning er for dem, der ikke har andre steder at gå hen.

Vi driver en retshjælp, social- og gældsrådgivning, der i kraft af blandt andet frivilliges dedikerede indsats, har været den sikre helle for udsatte københavnere siden 1952.

I dag rådgiver vi flere end nogensinde før. Vi samarbejder med psykiatrien og erhvervsskoler.

Via et nyt partnerskab med KAB får udsætningstruede i den almene sektor direkte viden om, at de kan kontakte os for gratis uvildig hjælp, i det øjeblik de modtager brev om, at de er i risiko for at blive sat på gaden.

Vores rådgivning understøtter retssikkerheden for Københavns mest udsatte, og vi forebygger hjemløshed. Denne indsats er i fare.

Støtten er afgørende

Vi appellerer til, at den foreslåede nedskæring af Settlementet bliver taget af bordet. Det drejer sig om en afgørende støtte til drift, som vi har stolet på.

Vi har brugt den som springbræt til konstant at styrke vores indsats og til at opnå yderligere støtte fra fonde. Og dermed hele tiden støtte flere og flere.

Sidste år nåede vi knapt 1.600 mennesker. I år 2.500. Det giver ingen mening at stoppe os nu. Tværtimod skal alle de mennesker, der får støtte her og vores frivillige vide, at de kan regne med os!

Læs også

Samarbejde med fonde

Vores positive udvikling er sket takket være vores samarbejde med fonde.

Alene i år modtager vi seks gange så meget i støtte fra private fonde og puljer, end vores offentlige driftsstøtte udgør.

Man mister penge og får flere sociale udgifter ved at skære ned på afgørende støtte. Der er en dyr løsning for kommunen

Vibeke Vinther
Forstander Settlementet Vesterbro

De midler er nu i fare. De er direkte øremærket det sociale arbejde, vi kan ikke bare løfte midler her fra til den helt afgørende drift, som vi potentielt mangler om 60 dage.

Det er så at sige også midler til socialt arbejde, som Københavns Kommune potentielt står til at miste og arbejde der ikke vil blive udført.

Dertil kommer mulige øgede udgifter grundet øget hjemløshed og øget træk i psykiatrien, hvis dele af vores indsatser lukkes.

Kort sagt: Man mister penge og får flere sociale udgifter ved at skære ned på den afgørende støtte til vores drift.

Det er en dyr løsning for kommunen. Og selvsagt ulykkeligt for de mennesker vi ikke mere vil kunne støtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibeke Vinther

Forstander, Settelmentet
cand.mag. i spansk og international udvikling (Aarhus Uni. 1993), systemisk ledelse (DISPUK), master i ledelse ledelse (CBS)

0:000:00