Udvalg: Mere statslig styring af det specialiserede område

STRUKTURREFORM: Kommuner og regioner kan pålægges opgaver på det specialiserede socialområde, skriver regeringens udvalg i sin evaluering af strukturreformen. Ekspert roser forslaget, men savner bud på en ny opgavefordeling.
Regeringens udvalg, der har evalueret kommunalreformen, foreslår, at staten i yderste tilfælde kan pålægge kommuner eller regioner bestemte opgaver på det højtspecialiserede område.
Regeringens udvalg, der har evalueret kommunalreformen, foreslår, at staten i yderste tilfælde kan pålægge kommuner eller regioner bestemte opgaver på det højtspecialiserede område.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Rapporten viser, at der er opgaver, hvor vi kan blive skarpere på, hvordan vi fordeler ansvaret og forbedrer samarbejdet i den offentlige sektor.

Margrethe Vestager (R)
Økonomi- og indenrigsminister
Fakta

Fakta: Evaluering af kommunalreformen

  • Regeringen iværksatte et serviceeftersyn af kommunalreformen i februar 2012.
  • Evalueringen har fokus på fire områder: sundhed, det specialiserede socialområde, miljø og regional udvikling.
  • Udvalget for evaluering af kommunalreformen havde styrelseschef Thorkil Juul som formand og repræsentanter fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, KL og Danske Regioner.
  • Hvert af de fire områder er først behandlet i et underudvalg, hvor de relevante ressortministerier var repræsenteret.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Kommunalreformen har ikke sikret, at opgaverne på det højtspecialiserede socialområde er blevet koordineret godt nok mellem kommuner og regioner.

Det er en af hovedkonklusionerne i den godt 270 sider lange rapport fra regeringens udvalg, der er blevet præsenteret for offentligheden i dag.

"Rammeaftalesystemet sikrer ikke tilstrækkelig koordination af udbuddet af tilbud i de tilfælde, hvor efterspørgslen selv på regionalt plan er begrænset. Der vil være tale om tilbud, hvor ikke alle kommuner på det pågældende tidspunkt har borgere i målgruppen og derfor ikke nødvendigvis har umiddelbar interesse i at understøtte tilbuddet," skriver udvalget i sin rapport, der har været undervejs siden februar 2012.

Derfor anbefaler udvalget, at der etableres "en national koordinationsstruktur", hvor Socialstyrelsen får kompetence til at udpege særlige grupper med et behov for øget koordinering og planlægning mellem kommunerne "for at sikre og videreudvikle" den specialiserede viden og indsats.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00