Debat

Vi skal også huske de unge udsatte i Danmark

DEBAT: Danskerne er gode til at støtte børn og unge i Afrika. Men vi må ikke læne os tilbage og antage, at velfærdssamfundet klarer udfordringerne for udsatte unge, skriver Jytte Tholstrup Svendsen, direktør i Børnehjælpsdagen.
Selvom vi støtter udviklingsprojekter i ulande, skal vi ikke glemme de udsatte børn og unge herhjemme. Det mener
Jytte Tholstrup Svendsen, adm. direktør i Børnehjælpsdagen.
Selvom vi støtter udviklingsprojekter i ulande, skal vi ikke glemme de udsatte børn og unge herhjemme. Det mener Jytte Tholstrup Svendsen, adm. direktør i Børnehjælpsdagen.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ligesom hjælpeprojekterne i Afrika støtter hjælp til selvhjælp og fokuserer på håb for fremtiden, skal vi give de anbragte børn og unge herhjemme nogle positive oplevelser med i livsrygsækken, så de kan møde verden på egen hånd med oprejst pande. På den måde investerer vi også i vores egen fremtid og er for eksempel med til at begrænse udgifterne til de i tiden meget omdiskuterede sociale ydelser

Jytte Tholstrup Svendsen
Administrende direktør i Børnehjælpsdagen
Fakta
Bland dig i debatten! Send en mail til [email protected]

Af Jytte Tholstrup Svendsen
Administrende direktør i Børnehjælpsdagen

Forrige fredag formåede danskerne at samle knap 76 millioner kroner ind til Danmarks Indsamlingen. Resultatet er imponerende og smukt, og de indsamlede midler vil med garanti få stor betydning for børn og unge i Afrika på de projekter, de er øremærkede til.

Eksempelvis er BØRNEfondens projekt med at sikre små børn i Burkina Faso en god start på livet igennem uddannelse og omsorg uhyre vigtigt. Jo før vi kan give børnene et positivt fokus og nogle kompetencegivende uddannelser og oplevelser, jo større er chancen også for, at de lykkes i livet og vokser op som aktive samfundsborgere, medarbejdere og skatteydere.

Hjælp til at bryde ond cirkel
Det gælder også i Danmark, hvor der lige nu er 15.000 børn og unge anbragt – enten på en døgninstitution eller hos en plejefamilie. Anbringelserne skyldes typisk omsorgssvigt i form af vold eller misbrug i hjemmet eller alvorlig sygdom og dødsfald i familien. De fleste af disse børn og unge kæmper en daglig kamp med dårligt selvværd og ringe fremtidsudsigter.

Statistik fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF) viser, at kun en tredjedel af disse unge kommer videre fra niende klasse, og knap syv procent kommer i gymnasiet. Tendensen er med til at forstærke de anbragte børn og unges følelse af at være isolerede og uden nytte for samfundet. Såfremt vi skal bryde den udvikling, må vi sætte et øget fokus på deres styrker, talenter og drømme.

Rigtig mange institutioner og plejefamilier har ikke plads i budgettet til at skabe de fornødne kompetencegivende aktiviteter, og i 2013 forventes kommunerne yderligere at spare en halv milliard kroner på udsatte børn og unge. Derfor er der i høj grad brug for støtte og opbakning udefra.

En investering i fremtiden
Vi har alle sammen et ansvar for at støtte udsatte børn og unge i Danmark – ikke kun på grund af medmenneskelighed - for denne gruppe er en vigtig del af vores fremtid, og om få år får vi også brug for deres hænder på det danske arbejdsmarked.

Ligesom hjælpeprojekterne i Afrika støtter hjælp til selvhjælp og fokuserer på håb for fremtiden, skal vi give de anbragte børn og unge herhjemme nogle positive oplevelser med i livsrygsækken, så de kan møde verden på egen hånd med oprejst pande. På den måde investerer vi også i vores egen fremtid og er for eksempel med til at begrænse udgifterne til de i tiden meget omdiskuterede sociale ydelser.

Vi må aldrig glemme den store verden omkring os, men vi må heller ikke læne os tilbage og antage, at velfærdssamfundet klarer alle de udfordringer, vi har herhjemme. Vi skal både og…

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00