Lars Boje Mathiesen
 svarer 
Kaare Dybvad Bek

Lars Boje Mathiesen (UFG) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren vil redegøre for, om beslutningsforslaget vurderes at stride imod gældende konventioner, som Danmark har tiltrådt?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 51, Spørgsmål 2
Kan ministeren redegøre for, om beslutningsforslaget vurderes at stride imod gældende konventioner, som Danmark har tiltrådt?

Svar fra torsdag den 22. februar 2024
Udlændinge- og Integrationsministeriet har forstået spørgsmålet således, at det omhandler udvisning af udlændinge, der har modtaget en fængselsstraf.

Ved vurderingen af om udvisning af udlændinge i alle tilfælde, hvor udlændingen har modtaget en fængselsstraf, vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, er Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 (om retten til respekt for privat- og familieliv) særlig relevant.

Det kan hertil oplyses, at det følger af praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (Domstolen), at indgreb i udlændingens ret til privat- eller familieliv, herunder f.eks. en udvisning, skal stå i rimeligt forhold til det formål, som indgrebet skal varetage. I sager, hvor der tages stilling til udvisning, skal der derfor foretages en proportionalitetsafvejning, som foretages på baggrund af en samlet konkret og individuel vurdering af en række elementer. Domstolen har i sagen Maslov mod Østrig, dom af 23. juni 2008, givet retningslinjer for denne proportionalitetsvurdering, hvor bl.a. varigheden af udlændingens ophold i bopælslandet, udlændingens tilknytning til hjemlandet og dennes familiesituation skal inddrages.

Domstolen har samtidig understreget, at den vægt, der må lægges på de enkelte kriterier, nødvendigvis varierer efter den enkelte sags konkrete omstændigheder.

Der er med beslutningsforslaget umiddelbart ikke lagt op til, at der ved en afgørelse om udvisning skal foretages en konkret og individuel vurdering. 22.februar 2024 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected]

www.uim.dk 36977191 2024 - 1317 2590645 På den baggrund er det Udlændinge- og Integrationsministeriets vurdering, at et forslag om konsekvent udvisning af udlændinge, der modtager en fængselsstraf, vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Kaare Dybvad Bek / Øzlem Akar Side
0:000:00