Holger K. Nielsen
 svarer 
Inger Støjberg

Holger K. Nielsen (SF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg, om ministeren vil redegøre for, hvorfor det er nødvendigt at tilføje yderligere muligheder for af nægte udstedelse af rejselegitimation så kort tid efter vedtagelse af den seneste styrkelse på området? Hvor mange gange den eksisterende lov fundet anvendelse, og hvilke udfordringer i forhold til at komme misbruget til livs har den eksisterende lovgivning ikke kunnet løse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 150, Spørgsmål 7
Vil ministeren redegøre for, hvorfor det er nødvendigt at tilføje yderligere muligheder for af nægte udstedelse af rejselegitimation så kort tid efter vedtagelse af den seneste styrkelse på området? Hvor mange gange den eksisterende lov fundet anvendelse, og hvilke udfordringer i forhold til at komme misbruget til livs har den eksisterende lovgivning ikke kunnet løse?

Svar fra fredag den 12. april 2019
Som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger, pkt. 1, har regeringen senest ved lov nr. 122 af 26. februar 2018 om ændring af udlændingeloven (Øget kontrol på udlændingeområdet) gennemført en række tiltag med henblik på at eliminere misbrug af særlig rejselegitimation.

Lovændringen var en skærpelse af reglerne om udstedelse af særlig rejselegitimation, som før primært blev reguleret i udlændingebekendtgørelsen.

Lovændringen indebar en ændring af udlændingelovens § 39, således at det blev muligt at nægte at udstede særlig rejselegitimation til udlændinge, hvis udlændingen flere gange inden for de seneste år har fået udstedt ny rejselegitimation i anledning af, at rejselegitimationen er bortkommet, eller hvis det skønnes nødvendigt af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige orden eller statens omdømme.

Som det fremgår af lovforslagets pkt. 2.2, oplever Udlændingestyrelsen fortsat et ikke uvæsentligt omfang af misbrug af rejselegitimation. Det er i bemærkningerne til lovforslaget nærmere angivet, hvilke forskellige typer af misbrug Udlændingestyrelsen oplever.

Der er efter de gældende regler allerede mulighed for en strafferetlig sanktion i de tilfælde, hvor en udlænding bevidst har ødelagt eller beskadiget sin 12. april 2019 Asyl og Visum Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2019 - 3182 668269 rejselegitimation, men dette forhindrer ikke udlændingen i at få udstedt et nyt fremmedpas eller rejsedokument for flygtninge.

Det er derfor Udlændinge- og Integrationsministeriets vurdering, at der ikke inden for rammerne af den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 39, stk. 5, er mulighed for at nægte udstedelse af særlig rejselegitimation i de angivne tilfælde af misbrug af rejselegitimation, som Udlændingestyrelsen oplever i praksis, jf. også lovforslagets pkt. 2.2.

Dette skal ses i lyset af, at den gældende bestemmelse i udlændingelovens § 39, stk. 5, fastslår, at udstedelse af rejselegitimation kan nægtes, hvis det skønnes nødvendigt af hensyn til bl.a. den offentlige orden, hvorefter der ifølge forarbejderne sigtes til forbrydelser, som vil kunne true den offentlige orden væsentligt, uden at der herved dog er fare for den nationale sikkerhed. Det er videre præciseret, at hvis det er åbenlyst, at en ansøger tidligere har misbrugt eller forsøgt at misbruge en særlig rejselegitimation til udlændinge, også selv om det kun er sket i et enkeltstående tilfælde, vil udstedelse af særlig rejselegitimation til udlændinge endvidere kunne nægtes under hensyn til den offentlige orden.

Som det fremgår af lovforslagets pkt. 2.3.1., foreslås det på den baggrund at udvide hjemlen i udlændingelovens § 39, stk. 5, til også at gælde nægtelse at udstedelse af særlig rejselegitimation til udlændinge, således at udstedelse af særlig rejselegitimation til udlændinge fremover kan nægtes i tilfælde omfattet af bestemmelsen, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

I forhold til spørgsmålet om, hvor mange gange den eksisterende lov har fundet anvendelse, henvises til de samtidige besvarelser af spørgsmål nr. 4-6 til L 150.
0:000:00