Anni Matthiesen
 svarer 
Astrid Krag

Anni Matthiesen (V) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, hvorvidt man i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget har indsamlet erfaringer fra de øvrige nordiske lande om, hvordan det bedst sikres, at unge i behandling for stofmisbrug færdiggør behandlingen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 7, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere på, hvorvidt man i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget har indsamlet erfaringer fra de øvrige nordiske lande om, hvordan det bedst sikres, at unge i behandling for stofmisbrug færdiggør behandlingen?

Svar fra tirsdag den 5. november 2019
”Vil ministeren kommentere på, hvorvidt man i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget har indsamlet erfaringer fra de øvrige nordiske lande om, hvordan det bedst sikres, at unge i behandling for stofmisbrug færdiggør behandlingen?” Svar:

I satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2019-2022 blev det aftalt at styrke den gældende behandlingsgaranti og sikre mulighed for kommunerne til at anvende gavekort i behandlingen. Den aftale udmønter vi med dette lovforslag. Det er således rammen for stofmisbrugsbehandlingen, som vi styrker med lovforslaget.

Selve behandlingsindsatsen styrkes gennem forskellige initiativer i regi af tidligere satspuljeaftaler og Udviklings- og Investeringsprogrammet (UIP) på voksenområdet.

For eksempel er der i regi af Udviklings- og Investeringsprogrammet (UIP) på voksenområdet med aftalen for 2019 afsat 11,2 mio. kr. til udbredelse af MOVE til 12-15 kommuner samt 8,7 mio. kr. til videreudvikling og modning af MOVE med det formål, at metoden kan anvendes som gruppebehandling. Endvidere har Socialstyrelsen siden 2016 udbredt to behandlingsmodeller i form af U18 og Uturn til unge, som blev afprøvet fra 2010-2015 i regi af Projekt misbrugsbehandling til unge under 18 år.

Derudover afprøves aktuelt kerneelementer af de to behandlingsmodeller i 15 kommuner.

MOVE er en evidensbaseret metode, der er afprøvet og udviklet i samarbejde med 9 danske kommuner. MOVE er sammensat af internationalt undersøgte behandlingsmetoder og -elementer, som har vist sig at have effekt på fastholdelse i behandling, som medfører, at flere færdiggør behandlingen, særligt når behandlingsmetoder og elementer kombineres. Center for Rusmiddelforskning har medvirket i at udvikle og evaluere metoden.

U18 og Uturn er behandlingsmodeller, som henholdsvis Aarhus Kommune og Københavns Kommune står bag. Begge modeller bygger på nationale og internationale erfaringer og forskning, og der har såvel i udviklingen heraf som i den løbende tilpasning været faglig og metodisk erfaringsudveksling på tværs af især nordiske lande såvel med forskere som med praktikere. Bl.a. i regi af Nordisk Velfærdscenter. Der er i de to behandlingsmodeller et stort fokus på at motivere de unge til at indgå i og fastholdes i behandling.
0:000:00