svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om kommentar til henvendelse af 1/11-19 fra Gadejuristen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 7, Spørgsmål 4
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 1. november 2019 fra Gadejuristen, jf. L 7 bilag 3.

Svar fra tirsdag den 5. november 2019
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 1. november 2019 fra Gadejuristen, jf. L 7 bilag 3” Svar:

Kommunerne har en klar forpligtelse til at tilbyde den behandling, som en person med et stofmisbrug har behov for. Det ansvar skal de leve op til.

Med lovforslaget gør vi det tydeligere, at der skal ske en helhedsorienteret afdækning af personens problemer og behov, inden kommunen træffer afgørelse. Heri ligger også, at kommunen skal undersøge, hvilken evt. anden hjælp og støtte der skal sættes i gang for, at borgeren får mest mulig gavn af behandlingen og får den samlede hjælp, der måtte være behov for, herunder efter anden lovgivning, jf. servicelovens §§ 10 og 12.

Det, mener jeg, vil styrke grundlaget for at sikre, at borgeren visiteres til den rette behandlingsindsats.

Mener man ikke, at den tilbudte behandling svarer til den enkeltes behov, kan afgørelsen påklages til Ankestyrelsen.

I forhold til Gadejuristens bekymring for kvaliteten i stofmisbrugsbehandlingen og efterlysning af en vejledning vil jeg henvise til, at Socialstyrelsen i 2016 udgav de nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling. Retningslinjerne bygger på lovgivning og aktuelt bedste viden. Med satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2019-2022 blev der afsat midler til at opdatere og videreføre implementeringen af de nationale retningslinjer. Herudover afholdes temadage og informationsaktiviteter som et tilbud for alle kommuner.

For så vidt mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug er jeg enig med Gadejuristen i, at der er brug for bedre og mere sammenhængende behandlingstilbud.

Regeringen vil derfor som led i, at vi udarbejder en 10-årsplan for psykiatrien, som noget af det første se på en ændring af ansvarsfordelingen mellem kommuner og regioner for behandling for denne gruppe.
0:000:00