svarer 
Mattias Tesfaye

Udlændinge- og Integrationsudvalget spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om kommentar til henvendelsen fra Trampolinhuset vedr. borgerforslaget om afviste asylbørn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 2, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Trampolinhuset, jf. bilag 2 vedr. borgerforslaget om afviste asylbørn.

Svar fra torsdag den 14. november 2019
Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Trampolinhuset, jf. bilag 2 vedr. borgerforslaget om afviste asylbørn.

Svar:

Lad mig som det første slå helt fast, at der ikke er nogen børn, der skal have krænket deres rettigheder ved at være indkvarteret på et udrejsecenter under denne regering.

Når jeg læser Folketingets Ombudsmands redegørelse fra december 2018 om Udrejsecenter Sjælsmark, kan jeg også konkludere, at det heller ikke er tilfældet.

Ombudsmanden siger klart, at det ikke krænker børnenes rettigheder, at de er indkvarteret på et udrejsecenter.

Men jeg er – som det også fremgår af redegørelsen fra Folketingets Ombudsmand – meget opmærksom på, at børnene på udrejsecenteret generelt set må siges at leve under svære forhold. Ombudsmanden vurderede samtidig, at vanskelighederne for børnene ikke i første række kunne tilskrives de nærmere faciliteter mv.

på centeret, men i højere grad selve det forhold, at børnene har pligt til at bo på et udrejsecenter frem for i det almindelige samfund.

Der er tale om udlændinge, der har fået et endeligt afslag, og som derfor skal rejse hjem.

Udsendelse 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 Sagsbehandler Henriette Sundgaard Land Akt-id 2019 - 16377 1078056 Som jeg også tilkendegav i forbindelse med førstehandlingen af det beslutningsforslaget, er jeg ikke indstillet på at udvide de gældende rammer for at opnå en midlertidig opholdstilladelse som udsendelseshindret. Det skyldes, at jeg fortsat ikke mener, man skal kunne omgå udlændingemyndighedernes afgørelse og vente sig til et ophold.

Når det er sagt, så skal vi naturligvis gøre, hvad vi kan for at skærme børnene og understøtte deres hverdagsliv frem til, at hjemrejsen kan finde sted.

Regeringen har for eksempel gjort det muligt for de indkvarterede på Udrejsecenter Sjælsmark at spise uden for cafeteriets område, så familierne har fået mulighed for at spise på deres egne værelser.

I forhold til borgerforslagets del om skolegang bemærkes det, at alle asylansøgerbørn i den undervisningspligtige alder – i lighed med danske børn – har ret til at modtage undervisning. Undervisningen kan enten foregå på operatørernes interne skoler eller på en kommunal folkeskole. Det forhold gælder også for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor det interne undervisningstilbud varetages af Røde Kors. Røde Kors er endvidere ansvarlig for vurderingen af, om der for det enkelte barn skal foretages en anmodning til de kommunale skolemyndigheder om optagelse i folkeskolen.

Vi har tilkendegivet i det politiske forståelsespapir mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, at regeringen vil finde en mere hensigtsmæssig lokalitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier end Udrejsecenter Sjælsmark. Det nye udrejsecenter skal indrettes efter anbefalingerne fra Røde Kors og Ombudsmandens rapport vedrørende forholdene på Sjælsmark.

Og vi er i fuld gang med at finde en bedre løsning for børnene på Sjælsmark. Men vi kan ikke være bekendt at flytte rundt på beboere og ansatte uden at have overvejet alle konsekvenserne grundigt. De løsninger, vi vil præsentere, skal derfor være tænkt igennem. Der skal ikke laves forhastede løsninger for symbolikkens skyld. Det er mindst af alt i børnenes interesse.

Mattias Tesfaye / Rebekka Schjellerup Side
0:000:00