Kristian Hegaard
 svarer 
Nick Hækkerup

Kristian Hegaard (R) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om formuleringen vedrørende udstrækningen af ”nærmere afgrænset område” eksempelvis kan være hele København

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 9, Spørgsmål 10
Kan ministeren oplyse, om formuleringen vedrørende udstrækningen af ”nærmere afgrænset område” eksempelvis kan være hele København?

Svar fra fredag den 15. november 2019
Det fremgår af lovforslagets § 1, nr. 1, at personer, der dømmes for visse seksualforbrydelser, fremover skal kunne meddeles et opholdsforbud omfattende nærmere afgrænsede områder, hvor der er fare for, at den dømte begår en ny lovovertrædelse af lignende beskaffenhed. Formålet med ændringen er at forebygge, at dømte seksualforbrydere begår ny lignende kriminalitet, herunder andre steder end der, hvor den lovovertrædelse, som gav anledning til forbuddet, blev begået.

Den foreslåede ændring indebærer, at rækkevidden af opholdsforbud udvides, så retten f.eks. kan pålægge en person, der dømmes for blufærdighedskrænkelse i en svømmehal, et forbud mod at opholde sig i samtlige svømmehaller i samme eller andre kommuner eller på andre nærmere angivne steder, hvor der er fare for, at den dømte begår lignende forbrydelser, f.eks. idrætshaller, offentlige parker eller anlæg, skoler, legepladser, daginstitutioner, skove eller strandområder.

Opholdsforbuddet skal således målrettes de konkrete steder, hvor der er fare for, at den dømte vil begå lignende forbrydelser, såsom svømmehaller, idrætshaller, offentlige parker eller anlæg, skoler, legepladser, daginstitutioner, skove eller strandområder.

Der er således ikke tale om, at der fastsættes opholdsforbud for f.eks. hele København.

Domstolene vil dog efter en konkret og individuel vurdering f.eks. kunne fastsætte et opholdsforbud, der gælder alle svømmehaller i København, hvis den pågældende eksempelvis har begået en række overgreb mod børn i svømmehaller, og retten finder, at et sådant opholdsforbud er nødvendigt og proportionalt.

0:000:00