Rosa Lund
 svarer 
Nick Hækkerup

Rosa Lund (EL) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, hvordan patienternes behandlingsgaranti sikres

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 24, Spørgsmål 6
Vil ministeren redegøre for, hvordan patienternes behandlingsgaranti sikres? Herunder om den nuværende situation med personalemangel i Kriminalforsorgen i sig selv udgør en sikkerheds- eller ordensmæssig risiko, der kan betyde, at Kriminalforsorgen afbryder, begrænser eller afslår behandling af indsatte med et stofmisbrug?

Svar fra tirsdag den 17. november 2020
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:

”Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at de indsatte ved modtagelsessamtalen (inden for 24 timer fra indsættelsen) kal adspørges til misbrug og ønske om misbrugsbehandling.

Den indsattes evt. ønske om behandling registreres ved samtalen, og der gives besked til misbrugsbehandler, hvis den indsatte ønsker sådan behandling.

Såfremt den indsatte i løbet af frihedsberøvelsen ønsker at komme i misbrugsbehandling, skal den pågældende blot give udtryk herfor til personalet, enten mundtligt eller ved at aflevere en såkaldt anmodningsseddel. Datoen for den indsattes tilkendegivelse af ønske om misbrugsbehandling registreres, og anmodningen går videre til misbrugsbehandler, så det derved sikres, at behandlingen iværksættes inden for fristen. Endvidere skal det bemærkes, at såfremt kriminalforsorgen vurderer, at den indsatte vil drage nytte af en stofmisbrugsbehandling, vil personalet løbende søge at motivere den pågældende til trods for, at den indsatte indledningsvis har afvist et sådant tilbud om stofmisbrugsbehandling eller i øvrigt fremstår umotiveret.

Misbrugsbehandlingen i fængsler og arresthuse bliver ikke afbrudt, begrænset eller afslået som følge af den nuværende situation i kriminalforsorgen med personalemangel blandt det uniformerede personale. Det bemærkes i den forbindelse, at kriminalforsorgens misbrugsbehandlingstilbud, bortset fra i Københavns Fængsler, leveres af eksterne behandlingsleverandører. I Københavns Fængsler varetages misbrugsbehandlingen af kriminalforsorgens eget personale, som er allokeret udelukkende til misbrugsbehandlingsopgaven. Der indgår ikke fængselsbetjente i dette personale.”
0:000:00