Strid om nye krav til afvænningstilbud for alkoholikere

BEHANDLING: KL vil have regeringen til at gennemtvinge en godkendelsesordning af private afvænningstilbud til alkoholikere. Det må kommunerne selv klare, mener sundhedsministeren. Eksperter vil have lovgivning på området.
Der findes ingen lovmæssige krav til private behandlere af alkoholikere i dag.
Der findes ingen lovmæssige krav til private behandlere af alkoholikere i dag.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Jeg er virkelig forundret over statens manglende engagement i dette her. På hvilket andet offentligt finansieret behandlingstilbud i sundhedsvæsenet kan alle - uden forudsætninger - begynde at behandle borgere med komplekse behandlingskrævende problemer? Det er ikke godt nok.

Tove Larsen
Formand for KL's social- og sundhedsudvalg

Skal det være frivilligt eller obligatorisk for de danske kommuner, om man vil oprette en ny godkendelses- og tilsynsordning af private behandlere af alkoholikere?

Det spørgsmål er det store stridspunkt mellem KL og Sundhedsministeriet.  

I øjeblikket findes der ingen lovpligtige krav til de private behandlere. Meget utraditionelt opfordrer KL derfor regeringen til at lovgive på området, så kommunerne er tvunget til at gennemføre ordningen.

"Når en kommune skal finde behandling til en misbruger, er det altså svært at undgå de brodne kar, for det er vanskeligt at gennemskue, hvad det er for en faglighed, der tilbydes. Derfor er der brug for en godkendelsesordning, som kan sikre en mere ensartet kvalitet," siger Tove Larsen, formand for KL's social- og sundhedsudvalg.

Vil have lovkrav
Tove Larsen mener, at regeringen gør for lidt for at komme problemet med kvaliteten af de kommunale afvænningstilbud til livs, når regeringen satser på en frivillig ordning.

"Jeg er virkelig forundret over statens manglende engagement i dette her. På hvilket andet offentligt finansieret behandlingstilbud i sundhedsvæsenet kan alle - uden forudsætninger - begynde at behandle borgere med komplekse behandlingskrævende problemer? Det er ikke godt nok," siger hun.

Regeringen og KL nedsatte sidste år en arbejdsgruppe, hvor Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Indenrigs- og Socialministeriet, Sundhedsstyrelsen og KL sidder i. Gruppen skal se på mulighederne for at etablere en kommunalt baseret godkendelses- og tilsynsordning for alkoholbehandling. Det arbejde er stort set færdigt.

Nu venter man kun på at få svar fra Sundhedsministeriet. Intet tyder dog på, at KL får opbakning til sit forslag.

Kommunerne må klare sig selv
Sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen (K) vil ikke lovgive på området og mener ikke, at kommunerne står ved det ansvar på alkoholområdet, de fik i forbindelse med kommunalreformen.

"Normalt står vi jo i den omvendte situation - nemlig at kommunerne klager over regeltyranni fra centralt hold, manglende frihedsgrader og manglende kommunalt råderum. Men nu kan kommunerne så pludselig ikke finde ud af det, før staten udsteder en bekendtgørelse. Begge dele kan altså ikke være rigtigt," siger Jakob Axel Nielsen.

Arbejdsgruppen er i gang med at udarbejde en række faglige redskaber til at lave en kommunal godkendelsesordning, der ifølge ministeren vil sætte kommunerne i stand til at løfte opgaven bedre.

"Tag nu det redskab til jer, som vi laver i fællesskab. Og vis, at I kan håndtere en kommunalt baseret godkendelses- og tilsynsordning, når I får det faglige grundlag for det. Og det får I," siger han.

0:000:00