Debat

Brugernes Akademi: Stop tvungent fremmøde for stofbrugere under coronaepidemien

DEBAT: Stofbrugerne er blandt de særlig udsatte for coronavirus, men mange kommuner holder fortsat fast i, at der er tvunget fremmøde på rusmiddelcentre for at hente medicin. Centrene bør i stedet udlevere medicin for mindst 14 dage ad gangen, skriver Anja Plesner Bloch.

Borgere, som er indskrevet i rusmiddelbehandling og får medicin derigennem, er nødt til at bruge den offentlige transport for at nå frem til rusmiddelcentrene og hente medicin, skriver Anja Plesner Bloch.
Borgere, som er indskrevet i rusmiddelbehandling og får medicin derigennem, er nødt til at bruge den offentlige transport for at nå frem til rusmiddelcentrene og hente medicin, skriver Anja Plesner Bloch.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anja Plesner Bloch
Formand for Brugernes Akademi

Statsminister Mette Frederiksen har på pressemødet fredag aften igen meldt ud, at ingen bør rejse med offentlig trafik, hvis det kan undgås. Men denne opfordring modarbejdes i rusmiddelbehandlingen i mange kommuner.

Konkret tvinger rusmiddelcentrene de borgere, der er indskrevet, til at møde op flere gange ugentligt og nogle steder dagligt for at hente deres medicin (herunder metadon og subutex).

Karakteristisk for de borgere, der er indskrevet i rusmiddelbehandling, er ellers, at de ofte er lungesyge, har kroniske sygdomme, og stort set alle har væsentlig dårligere helbred end gennemsnitsbefolkningen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De tilhører med andre ord gruppen af kronisk syge og svagelige, som er særlig udsat i forhold til covid-19, og som vil kræve særlig sundhedsfaglig behandling, hvis de smittes. Det er nemlig sådan, at langt størstedelen af de borgere, som er over 40 år og indskrevet i substitutionsbehandling, har KOL. Det vil sige, at hvis de smittes med covid-19, så er de i livsfare.

Tvungent fremmøde er en katastrofe
Borgere, som er indskrevet i rusmiddelbehandling og får medicin derigennem, har ikke noget valg. De bliver nødt til at bruge den offentlige transport for at nå frem til rusmiddelcentrene og hente medicin. Uden medicinen bliver de nemlig syge.

Langt størstedelen af de borgere, som er over 40 år og indskrevet i substitutions-behandling, har KOL. Det vil sige, at hvis de smittes med covid-19, så er de i livsfare.

Anja Plesner Bloch
Formand for Brugernes Akademi

Men rusmiddelcentrene har til gengæld et valg. De kan nemlig tilbyde at ordinere medicin til længere perioder, hvad man klogt nok også er gået i gang med i mange kommuner. Fra for eksempel København, Herlev og Nykøbing Falster hører vi, at man har givet borgerne medicin, så de har til måneden ud.

Mange af dem, der er særlig udsatte, blandt andet på grund af lungesygdomme, får desuden medicinen leveret til døren. Og det giver også god mening, fordi man på den måde ikke risikerer udsatte borgeres liv ved at sende dem ud i den offentlige trafik. For det er den risiko, man løber.

Vi ved, at det tvungne fremmøde fortsat finder sted på en lang række rusmiddelcentre. Vi har fået mange henvendelser i Brugernes Akademi fra stofbrugere i hele landet, der er pålagt at møde op på rusmiddelcentret.

Den seneste henvendelse omhandler en person, som har KOL, lever- og hjerneskade, og som tilmed er gangbesværet, som stadig bliver tvunget til dagligt fremmøde på rusmiddelcentret. Under normale omstændigheder er det urimeligt, at en borger med den type udfordringer skal møde op dagligt. Under de nuværende omstændigheder er det en katastrofe.

Indskriv så mange brugere som muligt
I det hele taget burde strategien i den kommunale rusmiddelbehandling under pandemien være den stik modsatte. Man bør gøre alt, hvad man kan, for at nedsætte tærsklen for indskrivning og behandling med substitutionsmedicin og samtidig gøre noget reklame for det i målgruppen.

Over halvdelene af de udsatte stofbrugere i Danmark er slet ikke i kontakt med behandlingssystemet i dag. Den lave efterspørgsel på kommunernes ambulante tilbud kan vise sig at blive et kæmpe problem i forbindelse med covid-19.

Det bør derfor være et mål at få indskrevet så mange som muligt af de udsatte stofbrugere på rusmiddelcentrene nu. Det er den bedste mulighed, man har, for at få kontrol med smitten i denne gruppe.

En stofbruger uden adgang til substitutionsmedicin vil have meget svært ved at gå i karantæne af den simple årsag, at han/hun skal ud i byen for at tjene penge og handle til det daglige forbrug for ikke at blive syg.

Smitten blandt de mennesker, der ikke er indskrevet i ambulant rusmiddelbehandling, vil derfor også være højere. Vi ved, at det forholder sig sådan, fordi sådan er det også med andre smitsomme sygdomme, som for eksempel hepatitis C, der florerer blandt os.

Udlever til 14 dage ad gangen
Det kan ikke være rigtig, at man tager sig så god tid til at handle på den her viden, alt imens grænserne kan lukkes med én dags varsel. De centre, der er bagud, bør kigge til de kommuner, der har forstået alvoren.

Der bør som minimum udleveres medicin til 14 dage ad gangen, så de indskrevne borgere, ligesom resten af samfundet, har mulighed for at beskytte sig selv og omgivelserne imod smitte.

Der bør desuden laves en individuel vurdering af de indskrevne, og de mest lungesyge og udsatte borgere bør på den baggrund tilbydes at få leveret medicinen. Hvis man fortsat insisterer på, at medicin skal indtages overvåget, må man tage hjem til borgeren og tilbyde medicinen der.

Hverken tvungent fremmøde eller indskrivningsstop giver mening i den nuværende situation. Hverken for de udsatte mennesker, men heller ikke fra et samfundsperspektiv, hvor alle er enige om, at det er højrisikogrupperne, vi skal beskytte i forbindelse med pandemien, fordi virus vil ramme dem hårdest og dermed potentielt udgøre den største belastning for hospitalerne.

Det er en skuffende behandling, de mest udsatte borgere tilbydes i mange af de kommunale rusmiddelcentre. Her kan man virkelig tale om ulighed i sundhed. I Brugernes Akademi ser vi frem til, at man løser de beskrevne problemer og varetager gruppens – og dermed hele samfundets – interesser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00