Mette Frederiksen om aktiv dødshjælp: "Jeg kommer ikke som en bulldozer og siger, at det her skal vi gøre"

Mette Frederiksen ser flere dilemmaer, der skal håndteres, hvis Danmark indfører aktivt dødshjælp, lød det på Folkemødet. Her tog hun samtidig skarp afstand fra en kronik fra læger og sygeplejersker, der afviser aktiv dødshjælp blankt. 

"Det er en god samtale, vi har fået startet," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) om debatten om aktiv dødshjælp.
"Det er en god samtale, vi har fået startet," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) om debatten om aktiv dødshjælp.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Hun er selverklæret "meget stærk" fortaler, men samtidig fuld af forståelse for de mange dilemmaer, som spørgsmålet om aktiv dødshjælp rummer.

Det var Mette Frederiksens budskab, da hun fredag eftermiddag deltog i en paneldebat om emnet, som Etisk Råd afholdte hos Altinget under Folkemødet.

"Der er masser af dilemmaer. Jeg kommer ikke som en bulldozer og siger, at det her skal vi gøre. Men jeg synes, at det er en god samtale, vi har fået startet," lød det fra statsministeren. 

Samtalen begyndte for alvor, da Mette Frederiksen tog emnet op i sin partiledertale under sidste års folkemøde.

"Jeg ved godt, at det her er en svær debat, og jeg er også opmærksom på, at for eksempel Etisk Råd flere gange har udtalt sig imod. Selv har jeg det helt anderledes," sagde hun her.

Læs også

Udvalg bakker op

Siden har regeringen nedsat en ekspertgruppe, som den har bedt forholde sig til emnet, og modtaget dens anbefalinger. Her anbefaler et stort flertal at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. 

Det er også Mette Frederiksens linje i spørgsmålet. 

For selvom hun flere gange under pandeldebatten gentog, at spørgsmålet er dilemmafyldt, slog hun også fast, at fordelene opvejer ulemperne. 

Det er en holdning, der er dannet efter flere personlige oplevelser med en langstrakt død, fortalte Mette Frederiksen.

”Jeg har gennem mange år haft døden tæt på og været nær pårørende. Jeg har stået i nogle sygdomsforløb og dermed også nogle afslutninger på livet, som har været meget forskellige. Jeg synes, at noget af det ikke har været så værdigt," sagde hun.

Læs også

"Det er under lavpunktet" 

Det er imidlertid ikke alle, der bakker op om at indføre aktiv dødshjælp.

Blandt modstanderne er to af medlemmerne i den regeringsnedsatte arbejdsgruppe.

De valgte at trække sig fra udvalget, inden anbefalingerne blev afleveret, fordi de var utilfredse med arbejdsgruppens muligheder for at udtale sig kritisk om aktiv dødshjælp

Også Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd er modstandere.

De to organisationer skrev tidligere på måneden en kronik i Jyllands-Posten, hvor de afviste aktiv dødshjælp og i stedet opfordrede regeringen til at indgå i dialog om en styrkelse af sundhedsvæsenet. 

"Vores svar er et rungende nej til aktiv dødshjælp og ja til tilbud om pleje, omsorg og smertelindring til patienter med behov. Vi vil gerne tage samtalen om, hvordan sundhedsvæsenet rustes bedre til at hjælpe uhelbredeligt og livstruende syge med en værdig død. Og vi tager den gerne med statsministeren og udenrigsministeren," skrev organisationerne her. 

Den kronik havde statsministeren tilsyneladende taget stærkt anstød af.

"Der ligger lidt i det der spørgsmål, at nogle politikere eller andre skulle have fået en ide om den her diskussion, fordi man ikke ønsker at prioritere at hjælpe andre. Jeg vil faktisk ikke have det siddende på mig. Jeg synes, at det er under lavpunktet," sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

"Det klæder ikke en læge at argumentere på den måde. Vi må kunne have en stille og rolig og civiliseret snak om, om man må få hjælp eller ej, og om man selv må bestemme eller ej." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024