Direktørduel om sundhedsreform: Wolf og Harsløf i debat

Hvorfor tog det kun regionerne to år at miste troen på sundhedsklyngerne? Og har borgmestrene egentlig kapacitet til at få ansvaret for endnu en milliardopgave? KL’s sundhedsdirektør og Danske Regioners direktør er i Politisk Stuegang.

Direktør for sundhed, ældre og digitalisering, Christian Harsløf og Danske Regioners direktør, Adam Wolff er gæster i årets sidste udgave af Politisk Stuegang. 
Direktør for sundhed, ældre og digitalisering, Christian Harsløf og Danske Regioners direktør, Adam Wolff er gæster i årets sidste udgave af Politisk Stuegang. Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Ole Nikolaj Møbjerg ToftEmma Agner Carstensen

KL og Danske Regioner er nu kommet med hver deres helt forskellige forslag til en ny struktur for sundhedsvæsenet.

Danske Regioner vil overtage de kommunale sundhedsopgaver, mens KL vil dele ansvaret i de 21 sundhedsklynger med nye beføjelser og milliarderbudget.

I denne udgave af Politisk Stuegang går vi kritisk til værks overfor både Danske Regioners og KL’s forslag.

Vi har Danske Regioners direktør, Adam Wolff og KL’s direktør for blandt andet sundhed og ældre, Christian Harsløf i studiet, hvor de krydser klinger – men også beskriver deres forslag til Sundhedsstrukturkommissionen. 

Læs også

Det er årets sidste udgave af Politisk Stuegang og derfor længere end normalt.

De to gæster vurderer også regeringens første år, og udpeger det værste og det bedste Løhde & co. 

Disse spørgsmål diskutteres blandt andet: 

  • Er akutsygehusene i udkantsområderne stærke nok til at være klyngehospitaler?
  • Hvilket forslag vil bedst udrydde økonomisk kassetænkning i sundhedsvæsenet?
  • Vil regionernes forslag ikke blot skabe nye snitflade-problemer?
  • Kan borgmestrene overkomme arbejdet i KL’s superklynger?
  • Burde KL og Danske Regioner have lavet et fælles forslag?
  • Hvad er det bedste og værste regeringen har gjort på sundhedsområdet?  

Det blev der sagt:

Christian Harsløf om regionernes to seneste udspil:
”De har jo en melodi, der hedder; 'Jo, mere man lægger ind i regionerne, desto bedre vil det gå for vores sundhedsvæsen.' Jeg tror bare, at vi har lidt forskellige billeder af, hvad der skal til for at styrke sundhedsvæsenet.”

Adam Wolffs om KL's klyngeforslag:
"Når jeg taler med medarbejdere i det kommunale og regionale samarbejdsfelt, så siger de; 'Hvis bare nogen kunne fri os fra det med kassetænkningen.' KL's model forstærker kassetænkningen og konflikterne omkring økonomi.”

Christian Harsløffs svar på, om borgmestrene kan magte ansvaret i de nye superklynger 
”Der kan være opgaver, en borgmester laver i dag, som andre i kommunalbestyrelsen må overtage. Men en borgmesters engagement hænger jo nøje sammen med, hvilke beføjelser og kompetencer, der følger med. Hvis der følger et budget på 1,5 milliarder kroner med, så er det jo en helt helt anden opgave end i dag. Og så skal jeg love jer, så skal der nok være opbakning fra kommunerne.” 

Adam Wolff om, hvorfor man ikke har lavet et fælles udspil med KL, som med sundhedsklyngerne i 2020:
”Konteksten er en anden. Det ville være meget unaturligt, når vi som en meget stor spiller i sundhedsvæsenet skulle ikke skulle give vores bud. Vi foreslår reelle forandringer, som alle efterlyser. Jeg er bange for, at KL og PLO’s alliance er meget det samme – bare med flere penge.” 

Læs også

Kristian Harsløff om politiske uenigheder i de 21 klynger:
”Jeg kan sagtens forestille mig, at der i klyngebestyrelser vil være forskellige uenigheder. Der er der også i regionsråd og kommunalbestyrelser. Og så må man jo stemme om det til sidst. Få truffet nogle beslutninger, så man kan komme videre. Sådan fungerer demokratiet. Der er uenigheder i alle folkevalgte led.” 

Det mener Adam Wolff selv - og for egen regning - er det svageste i Danske Regioners udspil:
"Det aller bedste ville være at tage den fuldt ud som i Finland: Regionerne skulle overtage hele ældreområdet, det specialiserede socialområde og beredskabet, som mange steder fungerer dårligt i de kommunale konstruktioner. Så hvis jeg skulle drømme, så skulle man tage skridtet fuldt ud. Men vi har også været realistiske og vurderet: Det er nok ikke det, en sundhedsstrukturkommission vil gøre.” 

Læs også


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Wolf

Adm. direktør, Danske Regioner
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1987)

Christian Harsløf

Direktør, KL (sundhed, social, ældre, digitalisering, teknologi)
cand.scient.pol.

0:000:00