Ellen Trane: Nordisk Cochrane Center skal granskes

COCHRANE: Sundhedsministeren undrer sig over, at Nordisk Cochrane Center ikke er blevet evalueret i de 25 år, det har eksisteret. "Det er ikke sådan, vi plejer at uddele midler," siger hun. Rigshospitalet afviser at skulle vurdere Peter Gøtzsches virke som leder af centret.

Fremtiden for Nordisk Cochrane Center er usikker, efter centrets leder, professor Peter Gøtzsche, i sidste uge blev ekskluderet af det internationale forskernetværk, han selv var med til at skabe. 

Oveni det er også centrets hovedfinansiering i spil, idet sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har iværksat en evaluering af centret:

"Vi har for en måneds tid siden sat en evaluering i gang, og vi har også holdt møde med Peter Gøtzsche og orienteret ham," siger Ellen Trane Nørby til Altinget.

Ifølge finanslovsforslaget for 2019 er der tale om en årlig bevilling på 18 millioner kroner til centret. 

Hvad er baggrunden for evalueringen?

"Jamen, til oktober har centret sådan set eksisteret i 25 år, og det har været på finansloven alle årene, uden at der nogensinde er foretaget en evaluering. Og det er jo ikke normalt sådan, vi plejer at uddele midler på sundhedsområdet," siger Ellen Trane Nørby.

Det var tirsdag ikke muligt at få oplyst, hvornår evalueringen er berammet til at blive afsluttet.

Rigshospitalet melder hus forbi
Da Peter Gøtzsche i 1993 etablerede Nordisk Cochrane Center, blev det lagt under Rigshospitalet, fordi han var ansat på hospitalet.

Centret hører stadig administrativt under Rigshospitalet, der sørger for lønudbetaling, håndtering af personalesager og for at stille lokaler til rådighed.

Derimod har Rigshospitalet ikke noget ansvar for centrets forskning, vurderer hospitalsdirektør for Rigshospitalet, Per Christiansen.

Han skriver tirsdag på Twitter, at Rigshospitalet fortolker deres ansvar i forhold til Gøtzsches virke sådan her: 

"Hvis man misligholder de personalepolitiske retningslinier eller laver ulovlige økonomiske dispositioner, kan vi gribe ind. Vi kan ikke agere i forhold til det faglige, der er man uafhængig."

En absurd situation
Gøtzsche er stadig leder af Nordisk Cochrane Center, forsikrede han tirsdag i en artikel i Ugeskriftet.dk, hvor han beskriver  situationen som absurd:

”Jeg har for eksempel en række ansatte, som er med i Cochrane. Og jeg er fortsat leder af centret," udtaler han.

Centrets vicedirektør, Karsten Juhl Jørgensen, forventer ikke en afklaring, før det internationale Cochrane-samarbejdes stormøde i Edingburgh slutter torsdag:

”Men det er klart, at vi må have en afklaring af Peters rolle internt inden for kort tid," siger han til Ugeskriftet.

,

Forrige artikel Psykiatri, IT og renoveringer: Alle regioner klar med budgetter for 2019 Psykiatri, IT og renoveringer: Alle regioner klar med budgetter for 2019 Næste artikel Nykøbing F. får ny lægefaglig vicedirektør Nykøbing F. får ny lægefaglig vicedirektør
Podcast: Coronapatienter bliver hurtigere indlagt end i foråret

Podcast: Coronapatienter bliver hurtigere indlagt end i foråret

CORONA-PODCAST: En del COVID-19-patienter er nu mindre syge, før de bliver indlagt. Samtidig har fedme og alder vist sig som de farligste faktorer for corona-patienter. Det er blandt pointerne fra forsker og overlæge Thomas Benfield, der gør status på epidemien og behandlingen af corona-patienterne.