Få overblikket: Her er Venstres udspil for bedre lægedækning

Økonomisk gulerod til læger, der vil praktisere i yderområder, og støtte til bedre fysiske rammer. Få overblik over alle elementerne i Venstres udspil til, hvordan der kan komme bedre lægedækning i hele landet. 

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Alle borgere i Danmark skal kunne få en alment praktiserende læge tæt på, hvor de bor - uanset hvor i landet, det er. Det er ambitionen fra Venstre, som fredag ved sit sommergruppemøde fremlagde et udspil til, hvordan man kan sikre bedre lægedækning.

Det rummer en række punkter for flere uddannelsespladser, økonomisk incitament for læger, der slår sig ned i områder med få læger, og en ambition om 5.000 læger i 2035. Det er planen, at udspillet skal finansieres af Venstres kommende finanslovsudspil for 2022. 

Både i kommuner på landet og i større byer, er der lægemangel, hvilket har besværliggjort det at finde en privat praktiserende læge for flere borgere. Flere alment praktiserende læger har lukket for tilgang af nye patienter, fordi deres kapacitet har mødt maksimum. 

Venstres bud på en løsning af dette problem er: 

  • Økonomiske incitamenter, der styrker lægedækningen.
  • Bedre fysiske rammer, der kan styrke lægedækning og rekruttering.
  • 5.000 praktiserende læger i Danmark senest i 2035, især gennem flere uddannede.
  • Mere tid i almen praksis på speciallægeuddannelsen.
  • Økonomisk støtte til, at yngre læger under uddannelse etablerer sig i lægedækningstruede egne af landet.
  • Bedre speciallægedækning i hele landet.

Læs mere om de konkrete initiativer herunder.

Økonomiske incitamenter, der skal styrke lægedækningen

Venstre foreslår:

  • At praktiserende læger i lægedækningstruede egne af landet får ekstra betaling for at have flere patienter tilmeldt deres praksis ud over det aktuelle patienttal. Målgruppen for dette nye økonomiske incitament vil især være de lægepraksis, som har lukket for tilgang for nye patienter. Det ekstra honorar kan for eksempel anvendes til, at den enkelte praksis kan ansætte mere praksispersonale eller leje større lokaler.

  • At regionerne får mulighed for at lave aftaler med eksempelvis ældre praktiserende læger om, at de mod at udsætte pensionen kan få finansieret ekstra personale til klinikken for eksempel i form af sygeplejersker.

Faglige fællesskaber og mulighed for sparring

Venstre foreslår:

  • At der over en treårig periode etableres en statslig pulje på årligt 225 millioner kroner, hvor regioner og kommuner kan søge midler til modernisering af lægehuse.

  • At der skabes lovgivningsmæssig hjemmel til, at regionerne får mulighed for at yde støtte til privatpraktiserende lægers mulighed for at skabe moderne fysiske rammer i flerlægepraksis. Det kunne for eksempel være i form af støtte til udgifter til bygge- og flytteomkostninger, IT med videre.

Økonomisk støtte til yngre læger i lægedækningstruede egne

Venstre foreslår:

  • At regionerne får mulighed for og tilskyndes til årligt at afsætte økonomiske ressourcer til særlige “rekrutteringstillæg” til læger i hoveduddannelsesforløb i lægedækningstruede områder.

  • At mulighederne for en særlig bosætningsindsats for læger i hoveduddannelsesforløb i lægedækningstruede områder undersøges. Det kan være gennem særlige teams på tværs af kommuner og region og/eller ved at give fase 2- og fase 3-læger adgang til lægeboliger.

Læs også

Bedre dækning af speciallæger landet over

Venstre foreslår:

  • At der afsættes en pulje på 25 mio. kr. stigende til 100 mio. kr. årligt med henblik på at etablere speciallægepraksis i de dele af landet, hvor de ikke er tilstede i dag, og hvor der er langt til sygehuset. Puljen udmøntes i dialog mellem staten, Danske Regioner og de faglige organisationer på området.

  • At der sættes fokus på mulighederne for, at de nuværende praktiserende speciallæger kan være tilgængelige i en mere spredt geografi, fx gennem etablering af satellitpraksis.

  • At en del af de midler, som i de kommende år afsættes til at etablere og modernisere sundhedshuse anvendes til at understøtte udbredelsen af speciallægepraksis i alle egne af landet, fx ved at understøtte lokaler og udstyr til satellitpraksis.

  • At der nedsættes en ekspertgruppe, som skal se på de videre perspektiver i en styrkelse af speciallægepraksis, både i forhold til geografisk dækning og opgaveløsning, herunder at gøre information om og adgang til speciallægerne mere tilgængeligt for patienterne.

Mål og uddannelse

Venstre foreslår:

  • At der vedtages en politisk målsætning om, at der skal være 5.000 praktiserende læger i Danmark senest i 2035.

  • At antallet af uddannelsespladser i den almen medicinske speciallægeuddannelse tilpasses og opjusteres med henblik på at kunne indfri målsætningen om 5.000 praktiserende læger i senest i 2035.

  • At der tages geografiske hensyn i forbindelse med fordelingen af uddannelsesstillinger på speciallægeområdet.

  • At ændre på speciallægeuddannelsen i almen medicin således, at de læger, som er under uddannelse til speciallæge i almen medicin, i endnu højere grad end tilfældet er i dag, tilbringer tid i almen praksis. Det kunne for eksempel være i form af yderligere et halvt år i almen praksis under uddannelsen.


 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00