Debat

Novavi: Voksne skal tage ansvaret for unges dårlige alkoholvaner

DEBAT: Unge indtager førstepladsen i undersøgelse om fuldskab. Vi insisterer på at hjælpe voksne med deres alkoholafhængighed, mens vi stiltiende accepterer unges drukfest, skriver Novavis direktør.

Unge drikker for at blive decideret fulde, skriver Novavis direktør, Mikael Jakshøj.
Unge drikker for at blive decideret fulde, skriver Novavis direktør, Mikael Jakshøj.Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikael Jakshøj
Direktør, Novavi

Vi har et ansvar for, at ungdommen får et sundere forhold til alkohol, end de har i dag.

Vi må som samfund, stat, marked og civilsamfund gå sammen om at finde løsningerne. Unge skal være fulde af mod, håb og kærlighed og ikke fulde af dårlige alkoholvaner.

Danske unge indtager igen førstepladsen, når det kommer til fuldskab blandt de 11-til 15-årige i Europa. Det viser en ny international rapport fra WHO med data fra 227.000 europæiske skoleelever i 45 lande.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

82 procent af de danske 15-årige har prøvet at drikke alkohol, mens det gælder 59 procent af deres europæiske jævnaldrende. Det er en forskel, som man ikke kan sidde overhøring.

Mere slående er, at vores unge ikke drikker en eller to genstande for at nyde det. Nej, tallene viser, at de unge drikker for at blive decideret fulde.

Vi har for længst prioriteret kampen mod rygning, og her har vi haft succes. Hvorfor har vi ikke samme drivkraft, når det kommer til alkohol?

Mikael Jakshøj
Direktør, Fonden Novavi

Hver femte ung på en ungdomsuddannelse drikker langt mere end Sundhedsstyrelsens anbefalede genstande – 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande om ugen for kvinder.

Jeg plæderer på ingen måde for, at de unge ikke skal drikke alkohol, men vi skal sikre os, at de unge drikker mådeholdent i forhold til krop og sind.

Er der en voksen til stede?
Som privat leverandør af stof- og alkoholbehandling arbejder vi hver dag for at få voksne ud af deres alkohol- og stofafhængighed. En afhængighed, som vi for mange ikke kan komme udenom, der startede allerede i teenageårene.

Det undrer mig derfor også, at vi insisterer på at hjælpe og behandle voksne med deres alkohol- og stofafhængig, mens vi stiltiende accepterer, at drukfesten fortsætter hos den unge generation.

Hvorfor handler vi ikke? Hvorfor reagerer vi ikke? Vi har for længst prioriteret kampen mod rygning, og her har vi haft succes. Hvorfor har vi ikke samme drivkraft, når det kommer til alkohol?

Vores unge er unikke, dygtige og arbejdsomme, men som tidligere generationer er de impulsive, lever i nuet og har en risikosøgende adfærd.

Frygten for langsigtede konsekvenser og en vedvarende afhængighed ligger derfor for mange af dem fjernt, når først musikken spiller. Så her må de voksne og samfundet tage et ansvar for rammerne.

Læs også

Øger antallet af konflikter
Løsningerne kan være mange. Højere afgifter, færre alkoholbevillinger, en anderledes festkultur på uddannelsesinstitutionerne eller restriktioner på salg af alkohol på visse tidspunkter af døgnet med videre.

Jeg vil ikke gøre mig klog på, hvad der skal til, men en lang række europæiske lande er lykkes med at nedbringe alkoholindtaget blandt de unge. Deres tiltag bør vi overveje at indføre i Danmark.

Vi ved fra forskningen, at de store mængder af alkohol øger antallet af konflikter, voldelige episoder og stofindtaget. For eksempel har mellem otte og 18 procent af de unge været involveret i et uheld eller i en ulykke på grund af alkohol, mellem 18 og 30 procent har haft sex, som de fortryder, og mellem seks og 15 procent har taget stoffer, som de senere har fortrudt.

Samtidig viser studier blandt andet, at det høje alkoholindtag påvirker hjernens udvikling og kan på den måde have negative uddannelsesmæssige konsekvenser. En tidlig debut med alkohol er desværre også forbundet med større risiko for at udvikle alkohol- og stofproblemer i voksenlivet. I Novavi oplever vi, at mange voksne fortæller om ungdomsårenes rusmiddelvaner, der blev afsættet til deres nuværende misbrug.

Mange af vores brugere kunne have været uden misbrugets lænker, hvis voksne havde sat ind med forebyggende indsatser. Spørgsmålet er derfor: Er der en voksen til stede?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikael Jakshøj

Leder for aktivitets- og samværstilbud, WeShelter
cand.scient.soc. (Aalborg Uni.)

0:000:00