Debat

Forfatter: Jobcentret gør sygemeldte endnu mere syge

DEBAT: En meget alvorlig ny undersøgelse fra Psykiatrifonden og Sind konkluderer, at jobcentret gør sygemeldte mere syge. Det er på høje tid, at Folketinget griber ind, skriver cand.mag. og forfatter Lisbeth Riisager Henriksen.

I en ny undersøgelse er 1.400 sygemeldte medlemmer af fagforbundene FOA, 3F og Dansk Magisterforening blevet spurgt om, hvordan de har oplevet mødet med jobcentersystemet.
I en ny undersøgelse er 1.400 sygemeldte medlemmer af fagforbundene FOA, 3F og Dansk Magisterforening blevet spurgt om, hvordan de har oplevet mødet med jobcentersystemet.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det fremgår af indlægget, at det alene var sygedagpengemodtagere, der var inkluderet i omtalte undersøgelse. Altinget er imidlertid blevet gjort opmærksom på, at det er alle sygemeldte, der er tilknyttet jobcentre. Vi beklager fejlen.

Af Lisbeth Riisager Henriksen
Cand.mag. og forfatter

I en ny undersøgelse fra maj 2019 har Psykiatrifonden i samarbejde med Sind spurgt 1.400 sygemeldte medlemmer af fagforbundene FOA, 3F og Dansk Magisterforening om, hvordan de har oplevet mødet med jobcentersystemet.

Der er altså tale om syge borgere, som har mærket daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) sygedagpengereform fra 2013 (der trådte i kraft per 1. juli 2014).

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Konklusionen er meget alvorlig: Jobcentre gør sygemeldte borgere mere syge.

Stresses og presses
Næsten syv ud af ti sygemeldte, der er tilknyttet jobcenteret, oplever, at det belaster deres livskvalitet. Knap fem ud af ti sygemeldte har erfaret, at jobcentret har tilsidesat deres helbred i sagsbehandlingen og har set bort fra speciallægeerklæringer.

Så alvorlige konklusioner burde få alle Folketingets partier til straks at melde ud, at de ville tage konsekvensen af undersøgelsen og snarest muligt reformere hele beskæftigelsessystemet helt fra bunden af.

Lisbeth Riisager Henriksen
Cand.mag. og forfatter

Godt tre ud af ti har erfaret, at jobcenteret har sat gang i aktiviteter, eksempelvis arbejdsprøvninger, der direkte har forværret deres helbred. Knap seks ud af ti har oplevet et pres fra jobcentret i forhold til at arbejde mere, end de kan magte.

Og syv ud af ti har oplevet fysisk eller psykisk ubehag op til møder eller telefoniske møder med jobcenteret, for eksempel søvnbesvær, angst eller forværring af angst, koncentrationsbesvær og følelse af stress og pres.

En ud af ti overvejer selvmord
Der er en erfaring af usikkerhed om fremtiden, uforudsigelig sagsbehandling og endeløse afklaringsforløb. Følelse af håbløshed og manglende værdighed er udbredt. Jo længere tid, man er sygemeldt, jo mere belaster tilknytningen til jobcentret livskvaliteten.

Undersøgelsen melder desuden, at mere end to ud af ti sygemeldte har tanker om, at livet ikke er værd at leve, og at knap en ud af ti personer overvejer selvmord.

Det er meget alvorlige konklusioner. Lignende udmeldinger har vi igennem de seneste år fået fra utallige syge borgeres side i forhold til reformerne af førtidspension, fleksjob og kontanthjælp, som jeg har skrevet om i nu en årrække.

Så alvorlige konklusioner burde få alle Folketingets partier til straks at melde ud, at de ville tage konsekvensen af undersøgelsen og snarest muligt reformere hele beskæftigelsessystemet helt fra bunden af.

Burde råbes fra tagene
Det burde få dem til at råbe ud over tagene, at de naturligvis påtager sig ansvaret for at rette op på umenneskelige forhold og snarest muligt efter folketingsvalget vil gå sammen for at ændre på de systemiske rammer, som sygedagpengereformen og reformerne af førtidspension, fleksjob, kontanthjælp, refusionssystem og klagesystem sætter for behandlingen af sygemeldte borgere.

Alligevel har ikke ret mange partier reageret på denne undersøgelses konklusioner. I valgkampen har det ikke været et emne, medierne og politikerne tager op.

Hvorfor kerer størsteparten af partierne sig slet ikke for disse sygemeldte og klemte mennesker? Og hvorfor gør hovedparten af medierne det heller ikke?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Riisager Henriksen

Forfatter og debattør
cand.mag. (Aarhus Uni. 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024