Læger ønsker nye grænser for, hvornår vi er syge

OVERDIAGNOSTIK: 13 internationale forskere foreslår reformer mod overdiagnosticering. Men patienter render ikke til lægen uden grund, mener Danske Patienter. 

Det medfører overbehandling, når flere får en diagnose, mener en rækkke forskere. På billedet tjekker en kvinde sit blodsukker. 
Det medfører overbehandling, når flere får en diagnose, mener en rækkke forskere. På billedet tjekker en kvinde sit blodsukker. Foto: Steve Yeater/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Vi skal være mere bevidste om, at forebyggelse af sygdom primært hører hjemme nogle helt andre steder end i sundhedsvæsenet.

Anders Beich
Formand, Dansk Selskab for Almen Medicin

Alt for mange mennesker bliver behandlet i sundhedsvæsenet, selvom de slet ikke er syge. Det mener en række læger og forskere, hvilket man blandt andet kunne forvisse sig om, da konferencen Preventing Overdiagnosis i august gæstede København. 

Nu foreslår 13 internationale forskere en række reformer, der skal dæmme op for overdiagnosticering ved at definere nye rammer for, hvornår vi er syge. Forslagene kommer som en del af en artikel med titlen Reforming disease definitions: a new primary care led, people-centred approach, publiceret i tidsskriftet BMJ mandag.

En af forskerne er læge John Brodersen, der er professor i almen medicin ved Københavns Universitet og tilknyttet forskningsenheden for Almen Praksis i Region Sjælland.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00