Debat

KL: Coronastyrelse skal trække på vores erfaringer med lagre for værnemidler

DEBAT: Tid er den helt store mangelvare i en epidemisituation. Ny styrelse skal kunne prioritere opgaver og handle hurtigt for at undgå endnu en krise, skriver KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

Kommunerne har en klar forventning om at være tæt involveret i statens fremtidige beredskab, skriver KL-formand Jacob Bundsgaard (S).
Kommunerne har en klar forventning om at være tæt involveret i statens fremtidige beredskab, skriver KL-formand Jacob Bundsgaard (S).Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Bundsgaard (S)
Formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune

For hver dag og for hver udfordring, som vi kæmper os igennem, bliver vi en smule klogere på, hvad vi kan lære af coronakrisen. Dét er alle vigtige erfaringer, som vi nu skal bruge til at indrette fremtidens epidemiberedskab.

Men én særlig vigtig erkendelse er, at tid er den helt store mangelvare i en epidemisituation. En virus går ikke op i forsyningskæder, teststrategier og genåbningsplaner.

Den gør sit indtog, uanset om vi er klar eller ej. Og vi ved af gode grunde ikke, præcis hvem vores næste ubudne gæst bliver – eller om coronavirus kommer styrket tilbage i efteråret.

Det er ikke hensigtsmæssigt, at den enkelte kommune står for anskaffelse og vedligeholdelse af lagre.

Jacob Bundsgaard (S)
Formand, KL, og borgmester, Aarhus Kommune

Kunsten er at få det hele til at spille sammen på kort tid. Selvom vi i Danmark meget hurtigt fik epidemien under kontrol sammenlignet med andre lande, så er der led i kæden, som vi ikke er herre over som for eksempel verdensmarkedet for værnemidler.

En anden vigtig læring er også, at forberedelse er afgørende. Derfor har KL også efterspurgt en styrket national plan – og hilser regeringens initiativ med etablering af en ny styrelse til epidemiberedskab velkommen.

Ny styrelse skal inddrage kommunerne
Det er godt skridt på vejen, at regeringen nu søsætter en ny styrelse, der skal sikre det samfundsmæssige beredskab.

Men fra kommunerne har vi en forhåbning og en forventning om, at staten kan sikre den ledelse og koordination, som der er behov for, når tingene skal gå rigtig hurtigt – og at vi aldrig mere står i en situation, hvor der ikke er værnemidler nok til de sundhedsansatte i fronten, hvad enten det er på sygehuse, plejehjem eller i de ældres egne boliger.

Det siger sig selv, at det hverken er i orden over for de kommunale medarbejdere eller de ofte meget syge og svage borgere, som de hjælper.

En ny styrelse skal have fokus på at skabe resultater i tæt samarbejde med de mange involverede i blandt andet ministerier, styrelser, kommuner, regioner og erhvervsliv.

Den skal kunne sikre, at myndighedernes strategier føres ud i livet, hurtigt og effektivt. Den skal træde i karakter ved at prioritere opgaver, være stærk i logistik og sikre sammenhæng, især på tværs af de mange statslige aktører, der naturligt involveres. Og så skal den også se ud mod resten af EU.

Læs også

Lav aftaler med erhvervslivet
Den nye styrelse bør trække på kommunernes og regioneners erfaringer med fælles indkøb og samarbejde om lagre for værnemidler.

Der bør blandt andet laves aftaler med dansk erhvervsliv om hurtig omstilling af produktion fra eksempelvis legoklodser til beskyttelsesmasker og fra vodkashots til håndsprit. På den måde bliver Danmark hurtigt selvforsynende med værnemidler.

Det er ikke hensigtsmæssigt, at den enkelte kommune står for anskaffelse og vedligeholdelse af lagre. Det må være en statslig opgave at sikre, at der er værnemidler nok til de første uger af en pandemi.

De seneste måneder har vist, hvordan kommunerne spiller en helt central rolle i sundhedsvæsenet og i Danmarks beredskab i det hele taget.

Vi har derfor også en klar forventning om at være tæt involveret i det fremtidige beredskab.

Dokumentation

Temadebat: Hvad er den bedste model for fremtidens epidemiberedskab?

Coronakrisen har afsløret, at Danmarks beredskab mod epidemier på visse områder er sårbart.

Beredskabet har været en politisk dagsorden på Christiansborg. Enhedslisten og SF har presset på med ønsket om en statslig vaccineproduktion, mens S-regeringen med en ny styrelse vil styrke indsatsen mod coronavirussen og fremtidige epidemier med bedre forsyning af værnemidler og øget testkapacitet.

Ud over Danmarks beredskab er EU's beredskab sårbart. Venstre har foreslået et EU-beredskab, som blandt andet skal koordinere fælles lagre af udstyr, kontakt til eksperter og assistancemandskab.

Nu giver Altinget ordet til centrale aktører, som vil give bud på, hvordan de vil indrette beredskabet til at kunne håndtere fremtidens epidemier.

Hvilke dele af Danmarks beredskab bør vi justere? Er beredskabet for spredt ud blandt forskellige myndigheder? Og hvilke dele af beredskabet kan indgå i et fælles EU-beredskab?

Her er aktørerne:
  • Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Else Smith, formand for Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering og forhenværende direktør i Sundhedsstyrelsen
  • Jacob Bundsgaard (S), formand for KL og borgmester i Aarhus Kommune
  • Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, Syddansk Universitet
  • Liselott Blixt (DF), medlem af Folketinget og sundhedsordfører
  • Peder Hvelplund (EL), medlem af Folketinget og sundhedsordfører
  • Per Larsen (K), medlem af Folketinget og sundhedsordfører
  • Peter Huntley, direktør, Medicoindustrien
  • Rikke Løvig Simonsen, formand, Fagforeningen Pharmadanmark
  • Stephanie Lose (V), formand, Danske Regioner
  • Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, social- og sundhedssektoren, FOA.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00