Debat

KL: Regionerne skal feje for egen dør

DEBAT: Misbrugsbehandlingen skal ikke samles i psykiatrien hos regionerne. Regionerne skal i stedet koncentrere sig om at løse deres opgaver bedre, skriver Anny Winther (V) fra KL i et svar til Ulla Astman (S) fra Danske Regioner.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anny Winther
Formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg 

Ulla Astman, der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, foreslår i et indlæg, at misbrugsbehandlingen samles i psykiatrien. Altså under regionerne.

Det vil jeg meget kraftigt advare imod. Det er under en uge siden, kommuner og regioner var samlet til en sundhedscamp, hvor vi var enige om at fokusere på at samarbejde og finde fælles løsninger. Derfor synes jeg, det er ærgerligt, hvis regionerne nu vil genoptage kampen om at erobre nye opgaver.

Misbrugere har ofte brug for en indsats, hvor selve misbrugsbehandlingen suppleres med arbejdsmarkedsrettede aktiviteter, familierettede aktiviteter og øvrige sociale indsatser. Det giver sammenhæng og helhed, og det kan kommunerne levere.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN!
Send en mail til [email protected]

Sagen er, at amterne ikke løftede opgaven med at sikre en ordentlig hjælp til alkohol- og stofmisbrugere - og regionerne løfter i dag ikke deres ansvar for at sikre en ordentlig diagnosticering og udredning af de mange misbrugere, der slås med en psykisk lidelse ved siden af deres misbrug.

Det er ikke et nyt problem, som er opstået i kølvandet på strukturreformen.

Jeg ser absolut ingen grund til, at ansvaret skulle flyttes væk fra kommunerne. I stedet synes jeg, Danske Regioner skulle feje for egen dør og sikre, at regionerne giver misbrugere med dobbeltdiagnose et langt bedre tilbud end i dag.

Anny Winther
Formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg

Helt tilbage i 2003 og 2004 kortlagde Preben Brandt og Kjeld Møller Petersen, at udsatte med et misbrug og en psykisk lidelse ikke fik behandling for deres psykiske lidelse. Det er siden blevet bekræftet af flere rapporter fra bl.a. SFI, der gør opmærksom på, at misbrugerne føler, at de ikke modtager behandling for de psykiske lidelser.

Derimod er der sket en markant udvikling af kvaliteten af den kommunale misbrugsindsats, siden kommunerne overtog ansvaret. I Lægeforeningens nyligt offentliggjorte undersøgelse af alkoholbehandlingen, der sammenligner 2009 og 2012, fremgår det, at der er kommet flere årsværk i de kommunale behandlingstilbud end i 2009.

Mængden af uddannet personale er steget siden 2009, og i 62 % af kommunerne er der i dag ansat sundhedsfagligt personale. I 2009 var andelen blot 26 %.

Samme udvikling kan påvises på stofmisbrugsområdet, hvor mere end 200 kommunale misbrugsbehandlere har deltaget i forskellige kompetenceudviklingskurser, og flere er ved at tage en diplomuddannelse i misbrug.

Meget kan blive bedre i den kommunale misbrugsbehandling, ingen tvivl om det. Det ligger også implicit i udspillets navn: "En styrket misbrugsbehandling". I KL's udspil giver vi 12 konkrete bud på, hvordan kvaliteten kan blive styrket.

Men jeg ser absolut ingen grund til, at ansvaret skulle flyttes væk fra kommunerne. I stedet synes jeg, at Danske Regioner skulle feje for egen dør og sikre, at regionerne giver misbrugere med dobbeltdiagnose et langt bedre tilbud end i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anny Margit Winther

Regionsrådsmedlem (V), Region Nordjylland
økonoma, statsutoriseret ejendomsmægler

Ulla Astman

Kontorchef, HK Nordjylland, fhv. regionsrådsformand (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

0:000:00