Debat

Lægeforeningen: Manglende krav og kontrol på alkoholområdet går ud over sårbare patienter

Der er brug for ensartede tilbud over hele landet til borgere, der har brug for alkoholbehandling. Derfor er der brug for nationale fællesstandarder for behandlingen, skriver Camilla Noelle Rathcke i kølvandet på artikel om fordobling af udgifter til alkoholbehandling i København.

Vi skal have gjort op med postnummerlotteriet her i landet, hvor ens bopælskommune har afgørende betydning for, hvilken sundhedsindsats man tilbydes, skriver Camilla Noelle Rathcke. 
Vi skal have gjort op med postnummerlotteriet her i landet, hvor ens bopælskommune har afgørende betydning for, hvilken sundhedsindsats man tilbydes, skriver Camilla Noelle Rathcke. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Camilla Noelle Rathcke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udgifterne til alkoholbehandling i København er eksploderet, fremgår det af overskriften i en artikel her i Altinget den 2. december - og Københavns Kommune har ligesom landets 97 andre kommuner tilsyneladende ingen mulighed for at føre kontrol med, hvilken behandling kommunen leverer gennem private aktører for de mange penge.

Hvis man tilhører den sårbare gruppe, der har brug for behandling for et alkoholmisbrug, så ender man altså i det vilde vesten, hvor kommunen ikke aner, hvordan kvaliteten af de forskellige behandlingstilbud egentlig er.

Det er på ingen måder et nyt problem, at der i de enkelte kommuner og kommunerne imellem kan være store forskelle på kvaliteten af behandlingen. Mange borgere risikere derfor at få behandlingstilbud, der ikke er gode nok - og som af den grund måske ikke hjælper dem ud af deres misbrug.

Der skal udarbejdes nationale standarder for alkoholbehandling, som behandlingstilbuddene skal leve op til for at blive godkendt.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

Der er brug for nationale standarder for alkoholbehandling

Det skal der gøres noget ved, og løsningen ligger lige for: Der skal udarbejdes nationale standarder for alkoholbehandling, som behandlingstilbuddene skal leve op til for at blive godkendt.

De skal være baseret på bedste faglige viden, og de skal være forpligtende for kommunerne og behandlingsstederne.

Det er sagt mange gange før. Det er sagt af os i de faglige organisationer, det er sagt i Sundhedsstyrelsens servicetjek af behandlingsområdet, og det er sagt af kommunerne, af de private udbydere af alkoholbehandlingen og af et bredt udvalg af partiernes sundhedsordførere.

Så hvorfor står vi stadig i den her situation, hvor der ingen krav eller kontrol er med området, når der er et stort og veldokumenteret behov for at indføre bindende kvalitetsstandarder?

Sårbare borger har brug for ensartet behandling

Sidste år faldt et lovforslag om alkoholbehandlingsområdet til jorden, netop fordi bindende kvalitetsstandarder ikke var blandt de foreslåede tiltag i lovforslaget. Det insisterede flere partier ellers på skulle være en del af det, og der kunne derfor ikke findes opbakning til forslaget fra regeringen.

Dengang var meldingen fra Sundhedsministeriet, at det nu stod klart, "at der er behov for en grundigere proces i forhold til forbedring af alkoholbehandlingsområdet og opfølgningen på Sundhedsstyrelsens servicetjek."

Vi står nu mere end et år senere og må konstatere, at det er endnu en ting, der ligger i ventebunken på grund af corona. Alt imens må sårbare borgere med alvorlige sundhedsudfordringer tage til takke med behandling, hvor der fortsat er store kvalitetsforskelle.

Alle borgere bør være sikre på et ensartet højt niveau af kommunale sundhedsydelser, uanset hvor de bor, og uanset om der er tale om alkoholbehandling, rehabilitering eller palliation.

Camilla Noelle Rathcke
Formand, Lægeforeningen

Regeringen bør gøre brug af den løsning, der serveres for dem

Men alle bør have ret til behandling af ens, høj kvalitet i Danmark, også når det drejer sig om kommunale sundhedsydelser. Så vi skal have gjort op med postnummerlotteriet her i landet, hvor ens bopælskommune har afgørende betydning for, hvilken sundhedsindsats man tilbydes.

I Lægeforeningen opfordrer vi derfor regeringen til i det kommende sundhedsudspil endelig at give Sundhedsstyrelsen mandat til at udarbejde nationale, forpligtende kvalitetsstandarder. Ikke kun for alkoholområdet, men for alle sundhedsydelser som kommunerne tilbyder.

Alle borgere bør være sikre på et ensartet højt niveau af kommunale sundhedsydelser, uanset hvor de bor, og uanset om der er tale om alkoholbehandling, rehabilitering eller palliation.

Som det er i dag, kan det have store konsekvenser for den enkelte borgers livskvalitet, hvis de er bosat i en kommune med ringe sundhedstilbud til deres helbredsudfordringer. Det er uholdbart, og det er på høje tid, at regeringen gør brug af den løsning, der bliver serveret for dem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00